Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/04/2024

Scroll to top

Top

Descânt @ Bacău

Nistor Laurențiu

Nimeni nu deschide mai bine calea spre adevaratul inteles al artei sale decat autorul insusi. Noi, ceilalti, putem doar sa aproximam, sa inventam sau pur si simplu sa fim martori, mai mult sau mai putin implicati. Marcel Lupşe face parte din acea categorie de artisti care nu lasa totul pe seama imaginii, el ne ajuta cu lamuriri suplimentare, cu indicii, discursul sau este clar si cuprinzator. Din aceasta cauza am considerat ca cel mai potrivit ar fi sa-l ascultam in primul rand. Inainte de a privi este necesara o minima initiere pentru a trece dincolo de aparenta, culoare si gest. Astfel toate se vor arata firesc, simplu si armonios, fara oprelisti.
“Manunchi de spice randuit in cununa, naframa legand fata lor omeneasca, stergar invelindu-le, paretar oglindind florile campului, manunchi in trunchi de lemn, stalp, manunchi in cruce, buzduganul graului ori al ierburilor de leac, o intreaga arhitectura a lumii satului, un realism al materiei (piatra, lemn, grau, iarba, panza), semantizat, care incearca sa recupereze un ruralism ancestral, sa valorizeze miturile, ritualurile unei societati agrariene si pastorale stravechi. Incercarea de recuperare a acestor valori definitorii ma caracterizeaza si este pentru mine o permanenta provocare culturala. Toata viata (in special ultimele patru decenii) m-am miscat intre aceasta miza simbolica (cu caracter soteriologic) si preocuparea de a salva actul in sine al pictarii. (…)”
“M-a atras intotdeauna si ma inspira vegetalul, parte a lumii vii, plina de intelesuri (mistice, magice) in intervalul dintre cele doua lumi, reala si imaginara – cu multiple semnificatii culturale. Prin filiatia mea rurala, am avut acces direct la o anume viziune de tip ritual de sorginte mediteraneana, osiriaca. Imi este la indemana si folosesc adesea un hieratism de filiatie bizantina (sau extrem orientala), mai ales la nivelul tehnicilor conventionale, dar nu numai. “Monotonia” deliberata a tematicii pledeaza tocmai pentru o concentrare asupra mijloacelor de expresie, studiate si asumate sub semnul implicarii esentiale. O istorie complexa si agitata, o intersectie a sferelor de civilizatie, intr-o iconografie voit eliptica, ce poate servi drept izvor si motor in acelasi timp, pentru cautarile mele.” (Marcel Lupşe)
Vernisajul va avea loc vineri, 4 septembrie 2020, ora 16.

Evenimentul se va desfasura cu respectarea regulilor impuse pentru spatiile expozitionale – acces limitat in interior, purtarea mastii de protectie.