Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/04/2024

Scroll to top

Top

Homo homini dulcis est /Oameni și dulciuri

Homo homini dulcis est /Oameni și dulciuri
Doctor

Omul e dulciuri pentru om
Vernisaj 5 mai, ora 18
Contemporan Hair Space, str Biserica Amzei 22, București
Artiști: Ada Muntean, Adelina Câmpeanu, Adrian Ghiman, Adrian Oncu, Adrian Sandu, Alex Manea, Alexandru Claudiu Maxim, Alina Buga, Ana Bănică, Anca Boeriu, Anca Vintilă Dragu, Andra Achim, Beaver, Carmen Nistorescu, Dana Catona, Daniel Loagăr, Daniel Radu, Denis Nanciu, Denisa Cruceru, Elena Copuzeanu, Eugen Alupopanu, Florin Zhu, Gabriel Caloian, Ileana Dana Marinescu, Kristina Dragomir, Liliana Basarab, Louis Kareem Jamal, Maria Pop Timaru, Maria Malița, Maria Popistașu, Marian Codrea, Marilena Murariu, Mihai Zgondoiu, Norica Popescu, Olimpiu Bandalac, Otilia Boeru, Otto Constantin, Radu Carnariu, Radu Solovăstru, Raluca Ilaria Demetrescu, Roan Atelier, Teodora Gavrilă, Yan Su.
Curatoare Raluca Ilaria Demetrescu
Expoziția va fi deschisa până pe 18 iunie

De-o istorie încoace, oamenii caută satisfacții senzoriale, plăceri imediate, sau dobândite în urma unor eforturi și priceperi, caută în jur motive pentru „lux, calm si voluptate”, scopuri destinate bucuriei simțurilor și a celebrării vieții. Odată depășite nevoia de supraviețuire, (o)rânduiala adăpostului în jurul vetrei, din rafinarea spiritului și a conștiinței se dezvoltă diverse forme de credințe, eresuri, religii. Atingerea obiectelor devine senzuală, focul coace mâncarea, se dezvoltă gustul pentru plăcere. Intervine gândirea critică, logica, evoluează simțul analitic, gustul estetic, papila gustativă este capricioasă, instinctele se camuflează în spatele emoțiilor și educației. Viața cotidiană se „complică” cu etica, cultura, estetica, gustul pentru loazir și hedonism.
În societățile occidentale odată cu avansarea ecomiei, industrializării, tehnologiei se extinde fenomenul exceselor, consumul în surplus, poluarea, obezitatea, comoditatea, procrastinarea sau din contră munca în exces.
Creația artistică provine din nevoia simțurilor și a rațiunii umane de a înfrumuseța mediul luat deja în stăpânire.
Fizic, strict material se poate trăi fără expresii artistice, fără îmbunătățiri estetice ale lumii, fără decor.
Zahărul, ca arta – exces de bine material, inutil și el supraviețuirii. Dar papila zgândarită a omului nu se mai poate desprinde de satisfacția aceasta instantanee, drog, serotonină, dopamină, neuroni amețiți de plăcere, bucurie. Spirit și zahăr, foc și miere, roată și cuptor de copt.

Ca arta din zona ei spirituală și estetică, zahărul provoacă senzații boltei palatine. Rafinamente cromatice, design al efemerului trecut prin bolul alimentar aproape direct pe celula adipoasă.
Continuăm seria actului creator și artistic atașat antropologiei contemporane, în (de)mers, cu această nouă alăturare paradoxală a două componente (inutile din punct de vedere material) ale existentei omenești: gustul, provocarea papilei gustative și creația vizual artistică. Artiști contemporani români care au în practica lor artistică preocuparea pentru aliment și istoria preparării lui de-a lungul legendarei existențe a omenirii, au răspuns chemării noastre de a participa la această expoziție, eclectică ca viața, ludică precum gustul prăjiturilor, satisfăcătoare ca bucuriile imediate. E arta un magazin de bomboane?