Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/04/2024

Scroll to top

Top

Rendez-vous au jardin EDIȚIA 2023

Rendez-vous au jardin EDIȚIA 2023
Doctor

la Conacul Ghica din Ghergani

Iunie 2023

Rendez-vous au Jardin este un eveniment european care invita publicul la o serie de evenimente ce se desfășoară în parcuri si gradini, cu precădere în locații cu încărcătură istorică și culturală.

Evenimentul isi serbeaza anul acesta a 20a aniversare si a fost inițiat de Ministerul Culturii Franței, care patronează manifestari culturale organizate cu aceasta ocazie in peste 2.000 de grădini din Franța, iar pentru al cincilea an, în 500 de grădini din alte douăzeci de țări europene, din care România.

Una din gradinile care participa la aceasta întalnire anuala din 2021 este cea a Domeniului Ghica de la Ghergani, care a fost pusa pe harta culturala europeana gratie acestui eveniment, dar care incepe sa fie cunoscuta publicului ca o locatie deschisa, ce promovează cultura contemporană, susținând creatorii din toate domeniile artistice, oferindu-le suportul și infrastructura necesară pentru a-și implementa propriile proiecte.

ISTORIC

Prima atestare documentară a așezării Ghergani datează din 1590. Proprietatea a trecut succesiv în posesia mai multor familii boieresti, printre care cea a lui Ianache Vacarescu, ginerele lui Constantin Brancoveanu.

Stranepoata sa, Maria Vacarescu, îi aduce in zestre mosia de la Ghergani în 1748 lui Dumitrache Ghica, strabunicul lui Ion Ghica. Acesta mosteneste domeniul o suta de ani mai târziu, în 1845, iar dupa 25 de ani, în 1869, initiaza lucrarile de reconstructie si modernizare a conacului existent si a întregului domeniu, dupa moda contemporana a acelor vremuri.

Ion Ghica, urmaș de domnitori și mari dregători, memorialist, economist, om politic, prinț de Samos, diplomat, inginer și autorul “Scrisorilor către Alecsandri” a fost unul din principalii propovaduitori ai orientarii României catre Occident pentru a pune capat influentei otomane care o dominase timp de 400 ani. De aceea, Conacul a fost ridicat după planurile lui Dimitrie Berindei, care studiase arhitectura la Paris. Dupa moartea acestuia, lucrarile i- au fost incredintate lui George Mandrea, diplomat al facultatii de arhitectura din Dresda.

Ediția din 2023 a evenimentului Rendez-vous au Jardin urmează tradiția celor doua ediții anterioare, propunând o expozitie de sculptura in parc si în interiorul conacului in restaurare, workshop-uri, programe educative pentru copii si dezbateri cu cei sapte artisiti din colectivul care va expune in aceasta editie : Maria POP TIMARU, Giulian Octav DUMITRIU, Alexandru PAPUC, Vlad Dan PERIANU, Valentin SOARE, Nicolae STOICA si Serban VRABIESCU.

In viitor, Evenimentul își propune crearea unei platforme artistice și de dialog între mai multe generații de artiști care fie au ca preocupare centrală ecologia, fie ating prin practicile lor artistice tematici din acest domeniu. Astfel, monumentul arhitectural încărcat de tradiție intra într-un dialog insolit cu actualele forme de manifestare a artelor vizuale ; dialog întregit de natură si de atmosfera unei grădini care păstrează memoria istoriei noastre.

Grădina Domeniului Ghica se deschide de trei ani cu generozitate artiștilor, oferinu-le atmosfera, lumina și arborii seculari ca scenă pentru spectacolul obiectului realizat de creatorul de artă. În acesti ani ai transformărilor și ai războiului din imediata noastră vecinătate, artiștii afirmă susținerea pentru viață, pentru libertate și deschidere spre un dialog despre responsabilitatea omului față de umanitatea sa și față de natură.

Vernisajul va avea loc sambata 3 iunie la ora 16. Lucrarile se pot vedea in Parcul de la Ghergani in avant-premiera joi 1 iunie si vineri 2 iunie si vor ramâne pe Domeniupâna la sfarsitul lunii.