Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Damir Petru[:en]Damir Petru[:]

Nistor Laurențiu

[:ro]

DAMIR PETRU
Damir Petru
Adresa: Str. Marţişor, nr. 35, sector 4 – Bucureşti – România
Tel: +40745.919.296
e-mail: petrudamir@hotmail.com
web:,

Inorog-unicorn I,II,III,IV - ulei-pânză - oil-canvas 35x40 cm.

Inorog-ulei-pânză-35×40-cm.

Prezentare Demers Artistic
Acuarelele pe care le expune Petru Damir ne vorbesc despre preocuparea spre plasticizarea formei si puritatea culorii, despre folosirea proprie a unui limbaj specific. Este in ele forta de interiorizare, o potentare a mijlocului expresiv. In natura statica fluiditatea acuarelei sugereaza trecerea materiei din starea vegetala in starea textila si totul in ceramica, senzatia de unitate a materiei ramanand intacta.
Alexandru Gh. Popovici

Folosirea acuarelei ca modalitate tehnica cuprinde destul de multi expozati; Petru Damir este cel mai receptiv la maniera de folosirea acestei tehnici.
A.M. Agripa

Petru Damir parcurge o etapa de creatie care se distinge prin afirmarea unei viziuni proprii. El este un romantic in cautarea mijloacelor moderne de exprimare. La elaborarea limbajului cromatic participa in egala masura instinctul cat si luciditatea artistului. Culorile lui Petru Damir au densitate si violenta, fara a fi insa ostentative. Ele exprima in egala masura bucuria si forta.
Lucian Valea

Pictura lui Damir ne confirma calitatile unui tanar artist pasionat de culoare, care vine sa ne restituie metaforic lumea in care traim cu generozitate caracteristica creatorului adevarat. El reuseste sa creeze universuri cromatice originale si pline de sensibilitate. Pornind de la realitate, cu o combustie remarcabila de optimism, pictorul Damir se incadreaza firesc in spiritualitatea sociala contemporana si convinge prin puritatea sinceritatii.
Alexandru Plesca

Petru Damir, dupa trei personale, in care s-a dovedit componist venit din buna traditie si colorist de pasta generoasa, are o faza de trecere catre sensibilitati de registru generate din portelanuri albe, cu sugerari tandre si aluzii de transparente diafane.
Aurel Leon

Autorul frescei din holul marelui amfiteatru C.I.Parhon de la I.M.F din Iasi, continua sa expuna anual pictura de sevalet din zona meditatiei sale figurative, ajunsa la un grad de acuta profesionalitate a limbajului plastic. Panzele, cu care ii place sa ramana singur, sunt oglinzile sufletului sau, mai mult decat ale modelelor si obiectelor inconjuratoare, interpretate frumos, decorativ intr-o atmosfera de reverie sau de amintire cald vibranta.
Radu Negru

Naturile statice sunt extrem de reprezentative pentru creatia lui Petru Damir. In aceste panze de dimensiuni variabile (de la lucrari mici la marimea impresionanta a “Naturii statice cu ciuperci”) Petru Damir da masura unei picturalitati intelese in coordonatele sale foarte profunde. Cromatica acestor naturi statice vireaza cel mai ades spre zonele intunecate ale paletei, spre brunuri si negruri de intensitati variabile in care accentele luminoase sunt oaze fericite de odihna a privirii. In aceste naturi statice, obiecteleisi pierd conturul, pasta este asternuta cu cutitul, estompand liniile desenului.
Gabriela Eftimie

website link ,

[:]