Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/03/2024

Scroll to top

Top

Aici – Acolo @ București - UAP

Aici – Acolo @ București
Nistor Laurențiu

A II-a EDIŢIE A FESTIVALULUI CULTURII ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI
București, 22-26 mai 2019

București, 22 mai 2019. În perioada 22-26 mai 2019 va avea loc la București cea de-a doua ediţie a Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: pictură, sculptură, design, muzică (doine şi jazz), literatură, film, dans şi operă.
Festivalul marchează Ziua Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 26 mai). În acest an în care comemorăm 30 de ani de la căderea comunismului, Festivalul propune un „Dialog despre Libertate” între artiștii şi scriitorii prezenți la evenimente şi publicul bucureştean. 
Acest Festival se bucură de suportul unor prestigioase instituţii de cultură cum ar fi Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul Cultural Român, Opera Naţională Bucureşti, CreArt (Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie), Teatrelli, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, etc. 
Ceremonia de deschidere a Festivalului va avea loc miercuri, 22 mai, de la ora 17:00, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni (Bd. Geniului 1-3), printr-un scurt concert de pian şi vioară susţinut de Luminitza Petre, violonistă si dirijoare româncă întoarsă în ţară din Germania şi Viniciu Moroianu, Prof. Univ. Dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Tot în deschidere are loc vernisajul expoziţiei „Aici-Acolo”, curator Anca Boeriu, care prezintă un dialog între 20 de artiști români din ţară şi alți 20 din diaspora (Canada, Germania, Franța, Italia, SUA şi Ungaria) printre care se află nume sonore ale artei plastice românești: Petru Lucaci, Ştefan Râmniceanu, Aurel Vlad, Dorin Creţu, Cristian Paraschiv, Valeriu Mladin, Sofia Frankl, Radu Tuianu, Olivia Janku, Ilie Chioibas, Horia Boboia etc. De asemenea, vor fi prezentate şi lucrările de artă digitală a 20 de studenţi de la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, toţi născuţi după 1989, care antamează un dialog despre momentul decembrie ’89. Expoziţia de la Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschisă publicului în perioada 22 Mai – 7 Iunie. 
Joi, 23 mai, de la ora 11:00, Festivalul continuă cu un tur ghidat al Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) şi o dezbatere la care participă 9 autori români din străinătate, stabiliţi în ţări precum Germania, Franţa, Italia, Olanda, Portugalia şi Spania. În după amiaza acelei zile, la ora 17:30, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie – CreArt (Pța. Alexandru Lahovari 7) găzduieşte expoziţia de pictură „În timp ce vorbim…”, de Magdalena Pelmuș, urmată la ora 18:00 de proiecţia filmului „A fost sau n-a fost”, regizat de Corneliu Porumboiu, urmat la ora 20:00 de concertul de jazz al trupei „Groove Garden”, a pianistului Sorin Zlat, câştigător a numeroase premii internaţionale. 
Vineri, 24 mai, ora 11:00, participanţii la Festival sunt invitaţi la un tur VIP al expoziţiei centrale a „Romanian Design Week 2019”, eveniment aflat la cea de-a VII-a ediţie, prezintă cele mai bune lucrări de design de produs, design grafic, fashion, arhitectură și arhitectură de interior şi are loc în Clădirea BCR din Piaţa Universităţii. În continuarea zilei de vineri, la ora 16:00, va avea loc un tur ghidat al Parcului „Regele Mihai I” – Parcul Herăstrău. Seara de vineri se încheie la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) unde, la ora 19:00, are loc spectacolul de dans „Text Shop – One Man Show Performance Gigi Căciuleanu“ şi lansarea albumului ”Gigi Căciuleanu – Omul Dans“ de Ludmila Patlanjoglu. 
Ziua de sâmbătă, 26 mai, debutează la ora 12:00 printr-un concert de doine în grădina Muzeului Naţional al Ţăranului Român – MŢR (Str. Monetăriei 3) al solistei Narcisa Băleanu, laureată a Festivalului-concurs Maria Tănase. Tot la MŢR, în Sala Horia Bernea, are loc la ora 16:00 proiecţia filmului „Maria–inima României”, în regia lui John Florescu, iar la ora 17:00 are loc prezentarea documentarului „Descoperă România cu Peter Hurley”, regia Cameliei Moise, în prezenţa protagonistului. Seara se va încheia cu o dezbatere-dialog care reuneşte români care s-au întors şi străini care au ales România, la ora 19:00, tot în Sala Horia Bernea.
Festivalul se încheie în după amiaza şi seara zilei de duminică, 26 mai, când la ora 16:00 are loc la Opera Naţională Bucureşti (Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72) o defilare de modă studenţilor de la Departamentul de Modă al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti şi o prezentare a costumelor de operă din piese celebre. La ora 18:30, tot la Opera Naţională, are loc spectacolul de gală „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, care încheie astfel Festivalul.
Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni „Aici-Acolo” îşi propune să creeze punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, creând astfel comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte, contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european. 
Coordonator Anca Boeriu 
Pagină de FACEBOOK: https://www.facebook.com/festivalulaiciacolo/