Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 9, 2019

Scroll to top

Top

Alexandra Titu 08.08.1948 – 12.08.2018

Alexandra Titu 08.08.1948 – 12.08.2018
Administrator

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profundă durere trecerea la cele veșnice a celei ce a fost ALEXANDRA TITU, membră a UAP din România, reputat critic de artă și mentor pentru numeroase generații de artiști și teoreticieni ai artelor.
Trupul neînsuflețit al Alexandrei Titu este depus la Biserica Sfântul Pantelimon, iar înmormântarea va avea loc luni 13 august, orele 11.00 la cimitirul Izvorul Nou, sector 3 Bucureşti.

Transmitem întreaga compasiune familiei, prietenilor, celor care au cunoscut-o și prețuit-o.

S-a mai aprins o stea în Galaxia Nemuririi

 

“În noaptea de 11 august ne-a părăsit distinsa profesoară, cercetător, critic și curator dedicat artei contemporane, Alexandra Titu (Alexandra Ionescu), născută la 8 august 1948, în comuna Periam, județul Timiș. O lungă suferință a încheiat, în deplină discreție, o viață de efervescență intelectuală închinată artei și catedrei până în ultimele zile, în care Alexandra parcurgea ultima teză doctorală din lungul șir al celor pe care le-a condus la Universitatea de Vest unde a predat după 1990.  Studii de filologie la Timișoara (1966-1969) și de istoria artei la București (1969 – 1973), o bursă de studii în Italia, obținută în 1982, au conturat profilul unui istoric și teoretician al artei contemporane dotat cu o fascinantă articulare și cuprindere ideatică și o impresionantă capacitate de conceptualizare, definire și catalogare în context global a manifestărilor artistice la care a fost martor, curator, participant activ  pe multiple planuri.  A publicat numeroase cronici, eseuri și analize în “Contemporanul”, “Arta”, “Amfiteatru”, “România Liberă“, “Cronica”, “Revue Rumaine”, “Revue Rumaine d’Histoire de l’Art”, “Tribuna României“, “Curierul Românesc”, “Cotidianul”, “Contrapunct”, “Dilema”, “Artelier”, “Vitraliu”, “Dimineaţa”, “Raţiunea mistică”, a predat la Timișoara și București, a deschis, alături de soțul ei, criticul Constantin Prut, cu numeroase expoziții la București și Timișoara, dar, cu consecvență, și la Iași, Bacău și Focșani,  s-a dedicat cercetării, inventarierii și teoretizarii artei experimentale din România, căreia i-a dedicat, între 1991-1996 , expoziții de mare anvergură la București și Cluj, cu cataloage și o lucrare de sinteză publicată în 2003 la editura Meridiane.

În mediul artistic a fost un intelectual critic, dar și un mentor, un susținător avizat și de cursă lungă al artei de atitudine avangardistă, de expresie abstractă sau conceptuală. A promovat valoarea, noutatea ca expresie a spiritului critic, arta sacră în formule contemporane, de subtilă conceptualizare. Pentru toate acestea o largă pleiadă de artiști contemporani deplin afirmați sau emergenți îi sunt recunoscători și îndatorați.  În același timp, două romane publicate după 1990 au revelat un romancier de talent, apreciat și premiat.

Odihnească în pace și lumina veșnică!”

Doina Mândru

Unui om curajos i s-a stins puterea de a mai trăi. Draga Alexandra, ce sfida, cu veșnicu-i umor, suferința și boala, încăpățânându-se să le opună bucuria și creația, a obosit. S-a lăsat purtată către dincolo.
Îmi spune o prietenă că, de o oră, Alexandra Titu a plecat mai departe, în foarte departele ce nu-l cunoștea încă.
Tocmai împlinise acum două zile 70 de ani.

Sorina Jecza

ALEXANDRA TITU este depusă la Biserica Sf. Pantelimon de lângă Foisorul de Foc. Slujba va avea loc acolo mâine, luni, la ora 10 iar înmormantarea va avea loc tot mâine, luni 13 august , la ora 11, la cimitirul Izvorul Nou, Dristor , București .
( trist anunț transmis de Roxana Trestioreanu )

Suntem alături de familia îndurerată