Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 28, 2017

Scroll to top

Top

ARTA LA FEREASTRĂ/In Memoriam Alma Redlinger, 8.03.1924 – 2.02.2017 @ Galeria SIMEZA

ARTA LA FEREASTRĂ/In Memoriam Alma Redlinger, 8.03.1924 – 2.02.2017  @ Galeria SIMEZA
Administrator

 

In Memoriam Alma Redlinger, 8.03.1924 – 2.02.2017
Vă așteptăm, la Galeria Simeza, miercuri 8 martie între orele 17,00 – 18,00, să fim împreună.

Aici a a avut prima expoziție personală în 1961, Alma Redlinger în sala din stânga și Michaela Eleutheriade în sala din dreapta. Atunci se numea Galeriile de artă bulevardul Magheru 20. Șapte expoziții din cele 27 expoziții personale au fost în acest loc. Sperăm ca Galeria Simeza să-și reia activitatea pentru noile generații de artiști plastici și poate vom reuși să deschidem aici și o expoziție cu ultimile lucrări ale pictoriței Alma Redlinger.

Am ales două lucrări dedicate muzicii, muzica vieții: Violonista și Taragotistul, amândouă din 2010, 120×60 cm. Alma Redlinger iubea viața, arta, cum a spus așa frumos criticul Luiza Barcan: ”Prezenţă activă, tonică, mereu la curent cu viaţa culturală, neîngenuncheată până la această venerabilă vârstă, Alma Redlinger a pictat şi a desenat până aproape de sfârşitul vieţii cu fervoare şi bucurie, transformându-şi atelierul de creaţie într-un adevărat altar al artei.”

Întâmplarea face că tot în această zi, 8 martie, ziua de naștere a artistei, la ICR Viena, între 8 martie – 7 aprilie 2017, este vernisajul expoziţiei „Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare” In Memoriam Alma Redlinger, în prezenţa curatorilor Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi şi a lui Ştefan Simion, nepotul Almei Redlinger
”Inventarul emoțional se restructurează în mod autentic, aflându-și expresia vizuală în forme pline de spontaneitate și în culori calde. O pensulație expresivă, necosmetizată, validează strălucirea culorilor complementare juxtapuse și potențează contrastul generat de consistența lor nealterată de amestecuri. Plină de dinamism, Alma Redlinger rămâne constant credincioasă propriului stil: ancorată o viață-ntreagă în spontaneitatea sa inițială, ea dezvoltă o cromatică cu o voce puternică, sublimă. Trăirea individuală, hrănită de un dor neostoit, constituie piatra de temelie a fiecăreia din creațiile sale.”
fragment din eseul curatorilor expoziției de la ICR Viena, Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi.

„Alma Redlinger a fost un caz aparte în pictura modernă şi contemporană. Dincolo de longevitatea creativă, e de remarcat o trecere aproape fără niciun fel de greutate de la un stil la altul, începând de la epoca anilor ’40-’50, trecând prin perioada cubistă şi până la postmodernismul ultimelor sale lucrări. Avea o putere nebănuită de a sintetiza în mod foarte propriu aceste curente prin care a trecut, în acest fel fiind mereu Alma Redlinger. Se remarcă o exactitate şi o mişcare a desenului la care se adaugă apoi culoarea, care aduce lumină, forţă şi perenitate tablourilor. Reuşea să creeze universuri, care altora le consumă mulţi metri pătraţi, în câţiva centimetri pătraţi de pânză. Nu cred că Alma Redlinger nu mai e printre noi.”
fragment din frumoasele cuvinte ale domnului Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, cu ocazia expoziției de la Viena.

Închei aceste rânduri mulțumind tuturor celor care au fost alături de noi, de familie și prietenii apropiați, în această perioadă și sperăm să vă invităm cât de curând la o expoziție Alma Redlinger și poate la o retrospectivă.
Mulțumim UAP și doamnei Anca Boeriu pentru posibilitatea acestui In memoriam Alma Redlinger.
Evenimentul face parte din proiectul Arta la Fereastră – Galeria Simeza organizat de UAP București pentru a atrage atenția publicului larg asupra dispariției / închiderii spațiilor de expunere și de lucru din București, aflate sub custodia UAP.
Coordonatoare proiect: Anca Boeriu, Corina Gabriela Duma.

Expoziție: 6 martie – 12 martie 2017
Vernisaj: miercuri, 08 martie 2017, vă așteptăm între orele 17,00-18,00.

Anunț

ANUNȚ TITULARIZĂRI 2017 PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA

În perioada 10 iunie – 10 iulie 2017 se vor depune dosarele (acte și portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, la secretariatele filialelor din București și teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform noului Regulament de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP – www.uap.ro, până la data de 25 iulie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Pentru filialele din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, de  luni până joi, între orele 10.00-15.00 și vineri, între orele 10.00 – 13.00.

ATENȚIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2017 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2014 și 2015.

http://uap.ro/anunt-titularizari-2017-pentru-membrii-u-a-p-din-romania/
http://uap.ro/regulament-pentru-primiri-si-titularizari-in-uap/


Vă informăm că s-au afișat - Rezutatele Comisiei Naționale de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017, lista este disponibilă la: http://uap.ro/rezultatele-lucrarilor-comisiei-nationale-de-primiri-si-titularizari-2017/


Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel

trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:

  • fotografie autor 1 buc.
  • fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.
  • CV în română și CV în engleză
  • date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site
  • scurt text critic sau de autor în română și engleză

Reamintim celor interesați să își preschimbe legitimațiile vechi în noul model tip card, necesitatea de a transmite pe adresa de e-mail hr@uap.ro a unei fotografii portret si copia actului de identitate, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.