Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 1, 2020

Scroll to top

Top

Cald / Rece @ Orizont

Cald / Rece @ Orizont
Administrator
Cald / Rece

8 decembrie 2017-9 ianuarie 2018

Galeria Orizont

Uniunea Artiștilor Plastici din Romania, va invită vineri 8 decembrie 2017 ,de la ora 17,la vernisajul expoziției ,,Cald/Rece”,Maria Cioată si Lucian Cioată

În fond, istoria umanității se poate scrie și din perspectiva acestor două dimensiuni: cald și rece. Pentru că omul e în mijlocul lor. Ciclurile anotimpurilor se succed, ca și mileniile, ca și culturile. Istoria umanității este o alternanță de urcușuri și prăbușiri, încolțiri și ofiliri, creșteri și scăderi, încălzire și răcire.

Omul se reinventează mereu, prin cultură, religie, tehnică, confort și artă. Sunt artiști care conceptualizează, reformulează și regîndesc aceste problematici. Sunt artiști care se mulțumesc să perpetuieze idei și forme moștenite. Sunt creatori care duc tăcerea mai departe. Sunt artiști care văd dincolo de pedestrul vizibil, de material și palpabil.

Expoziția cu titlul de mai sus se va înscrie în repertoriul evenimentelor, din mai multe puncte de vedere. Nu este menirea unui comunicat să le înșiruim. Dar ne vom limita la a afirma că asistăm la o întîlnire de nemaivăzut: expoziția de pictură și ceramică a familiei de artiști Cioată. Maria Cioată este o ceramistă de sorginte creștină, iar tatăl ei, Lucian Cioată – un pictor inclasabil, un ascet al actului pictural.

În construcțiile ceramice semnate de Maria Cioată accentul cade pe formă, spațialitate, pe dialogul dintre materialele folosite; „cîmpurile” lui Lucian Cioată adîncesc și proiectează în vizual fenomene fizice, de nebănuit pentru ochi, dar familiare cogniției, gîndirii, actului meditației. Întîlnirea dintre cei doi este pe palierele expresiei, ritmului, sonorității. Pentru că arta lor nu e mută, nici inertă. Nici nepăsătoare la privitor. Vorbește și cîntă.

Modulii de argilă arsă străpunși de vergi de bambus conjugă la timpul prezent ființa. Te îndeamnă să privești, ca să vezi. Culoarea e puțină, textúra – discretă. Trupul acestora e străbătut de nuiele care face să vibreze spațiul din jurul lor, desenînd o grafică spațială. Întregul univers e străbătut de acești vectori energetici. Iar artistul îi captează, selectiv și cu pricepere.

Parteneri:

Romania Cultural,Senso Arte,Observator Cultural,Modernism,Contemporanii,Liceul Pedagogic Anastasia Popescu