Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | octombrie 21, 2019

Scroll to top

Top

„Cu susu-n jos”

Administrator
„Cu susu-n jos”: Expoziție de Philippe Ramette
Galeria Centrul Artelor Vizuale - Multimedia București, str. Biserica Enei, nr 16
18 martie - 11 aprilie 2014
Vernisaj în prezența lui Philippe Ramette: miercuri, 18 martie, ora 19.00

Poet al absurdului, un dandy pierdut într-o lume ce se vrea rațională, dar unde nebunia și violența sunt la ele acasă, Philippe Ramette subminează constant și îndărătnic, demersul său fiind o primă etapa a unei strategii de recucerire revoluționară, constând în a zdruncina, înainte de toate, convingerile. Artistul nu denunță minciunile din societățile noastre afirmând că „suntem mințiți” (o acțiune prea simplă sau deja întreprinsă de alții: unii au susținut că pipele nu ar fi ceea ce sunt în aparență), ci ne sugerează viziunea sa asupra lucrurilor, oferindu-ne posibilitatea de a observa realități imposibile, prin afirmația: „acest lucru este adevărat!”. Asta deoarece, în imaginile în care artistul se pune pe sine în scenă – câteodată cu oarecare periculozitate –, totul este adevărat (sau aproape); totul pentru a demonstra, așa cum dovedesc fotografiile și fără a face uz de trucaje, faptul că visele pot fi trăite.
Care sunt uneltele artistului? Vă vom dezvălui secretul! Adevărul este și mai frumos (și simplu, până la urmă)… Instrumentele sale – inspirat de anumite proteze – acționează asupra imaginarului așa cum cârjele (o altă temă recurentă în activitatea sa artistică) îi sunt de folos invalidului pentru a se deplasa, șontâc-șontâc. Ele sunt ascunse sub haine, redându-i astfel Omului demnitatea și autonomia, cu prețul unor concesii ce nu ni se arată direct (o muncă de concepție considerabilă, o ingeniozitate extraordinară, un inconfort sigur).
  
Un mesaj? „Fiți în sfârșit raționali, trăiți imposibilul!”

Născut în 1961 la Auxerre, Philippe Ramette trăiește și își desfășoară activitatea la Paris.
Consultați biografia și bibliografia artistului pe pagina de web a Galeriei Xippas Paris: http://xippas.com/fr/i/artiste/philippe_ramette