Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | ianuarie 28, 2020

Scroll to top

Top

Cucutence @ Constanța

Cucutence @ Constanța
Administrator
Marti, 18 iulie 2017, va avea loc vernisajul expoziţiei pictorului Gelu Costea, intitulată „Cucutence”, sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța(sala Ovidiu), Piața Ovidiu nr. 12, curator fiind criticul de artă Alice Dinculescu.

Născut sub soarele Dobrogei,  pictorul Gelu Costea și-a legat devenirea de profunzimea spirituală a acestui spațiu realizând după o vreme că nu timpul este cel care vine și pleacă, doar oamenii.

Intr-o vreme dedicată modelelor de carton sclipicios, istoviților ce își cară buzunarele grele,  sufletelor rele și moarte – artistul a pornit din Sibioara de Constanța către lumea cea mare, abia după ce a înțeles că are ceva de spus și trebuia neapărat să afle ce. Drumul lui se desfășoara între realitate și simbol, între căutari și înțelegeri departe de stereotipia mersului înainte; este calea ce duce către începuturile tipului cultural căruia îi aparținem pe care îl dorește înțeles și transmis  celorlalți cu uimire. Căutarea continuă, efortul de cercetare și deslușire multidisciplinară a sensurilor sunt tot atătea direcții finalizate  în etape succesive ale construcției proprii; temele și titlurile stau mărturie: mascaportret, aduceri aminte, drum, pasaj, semne, mal, poarta. Elementele situate în timp și spațiu s-au adunat și s-au sublimat apoi prin miracolele traversate ale vieții într-un miez intim al credinței sale, pe care, nimic nu l-a clintit, indiferent câți și-au propus a-l scrijeli.

Antichitatea  a făcut distincție între „ a scrie pe suflete sau a scrie pe obiecte” ;  Gelu pictează în sensul relevării a ceea ce este deja scris în interiorul sinelui pentru a întelege mai bine tainele  ce le consideră fundamentale. De altfel, capătul drumului pe care îl străbate, are convingerea că a fost stabilit din totdeauna iar lui îi revine obligația de a-l străbate tocmai pentru a-l cunoaște ; călătoria parcurgerii este importantă pentru că ea oferă sau impiedică și atunci, de ce pictează artistul? Un răspuns a fost oferit demult tuturor celor care au vrut să-l afle: pentru a înțelege; iar a înțelege  înseamnă a crede. Fascinația simbolurilor existente într-un fond cultural primitiv – așa cum se regăsesc inclusiv în  tradiția românească – este evidentă în compozițiile sale unde, forma încheiată ca rezultat al creației colective milenare este descompusă, studiată și regăsită într-o nouă expresivitate.

După recent deschisa expoziție personală „Aduceri aminte” la Galeria U-Art București (12 iulie a.c.), Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța este gazdă specială pentru universul creatiei sale. Deschisă cu un an în urmă la ICR Budapesta, expoziția lui Gelu Costea –  „Cucutence” – se află în premieră absolută la locul cuvenit, spațiul muzeal dedicat cercetării de specialitate; ia naștere astfel pentru publicul interesat revelația dublului adevăr compus din obiectul arheologic și reflectarea lui spirituală prin intermediul frumosului artistic.

Participăm în ambianța recentei expoziții la misterul transformării semnului și semnificației unei civilizații ce aparține miracolului acestui pământ,  cultura Cucuteni. Scriitura, grafismele repetitive, pictura sau colajul îndelung șlefuit sunt doar procedurile prin intermediul cărora puterea simbolurilor multiple evoluează cu grație desprinse dintr-o profundă cunoaștere culturală. Suntem contemporani  cu redefinirea concepțiilor despre ceea ce numim realitate  iar identificarea sa, ca o existenta plastică din care facem parte și la a cărei modificare contribuim prin toate acțiunile noastre inclusiv gânduri și  sentimente  –  deschide perspectiva regândirii corespondențelor  sinelui cu exteriorul (Basarab Nicolescu). Creația lui Gelu Costea subliniază în fapt rezultatul teoretic al acestui cercetător remarcabil, având calitatea transmiterii vizuale, extrem de concentrată, a semnalelor. Pentru că drumul acela pe care l-a tot căutat este cel care l-a condus către conștiința rădăcinii; el merge așa cum precizează marele duhovnic al Dobrogei, pr.Arsenie Papacioc, „acolo unde te poți pierde ca să te poți gasi în sensul prefacerilor totale…”

Toate aceste investigații și reformulări constructiv-estetice  marcate de  tușeul  personal conturează  un palmares artistic impresionant; de la malul mării către punctele cardinale ale țării, prezent în marile centre culturale naționale, integrat în proiecte și programe de anvergură ale contemporaneității, remarcat la Haga și Paris – Gelu Costea este artistul care mereu întors acasă, de aproape sau de departe, a știut să prezinte într-o nouă lumină calități ale formei și spiritului culturii neamului său.

Alice Dinculescu, Constanța iulie 2017

 

Articol preluat de la http://www.intellnews.ro/expozitiile-filialelor-teritoriale-ale-uniunii-artistilor-plastici-din-romania-3/