Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | aprilie 5, 2020

Scroll to top

Top

DECRET – Legea Nr. 27 din 14.01.1990

admin
  • On ianuarie 14, 1990

DECRET – LEGE   Nr. 27 din 14 ianuarie 1990

privind organizarea si functionarea in conditii de autonomie economica a organizatiilor de scriitori, artisti plastici si compozitori, creatori de film si de teatru

ACT EMIS DE: CONSILIUL FRONTULUI SALVARII NATIONALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 10 din 15 ianuarie 1990

Consiliul Frontului Salvarii Nationale decreteaza:

Art. 1

Scriitorii, artistii plastici, compozitorii, creatorii de film si de teatru se pot asocia, potrivit specificului lor de creatie, in organizatii profesionale cu personalitate juridica, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Fiecare organizatie de creatori functioneaza in temeiul statutului propriu si are dreptul sa-si aleaga forma si structura organizatorica pe care le considera cele mai potrivite specificului activitatii sale.

Art. 2

Aderarea la organizatiile de creatori se face, in conditiile prevazute de statute, fara discriminari de limba, nationalitate sau religie si nu este conditionata de apartenenta la vreun program sau partid politic.

Art. 3

Organizatiile de creatori nu pot promova, in activitatea lor, conceptii fasciste, sovine, rasiste sau contrare libertatii, democratiei si demnitatii umane.

Art. 4

Organizatiile de creatori se bucura de o deplina autonomie structurala, functionala si economica.

Art. 5

Resursele financiare ale organizatiilor de creatori se constituie din surse de finantare proprii, inclusiv beneficiul unor donatii si legate din tara sau strainatate.

In indeplinirea scopurilor prevazute in statut, organizatiile de creatori pot avea unitati economice independente, cum sint edituri, unitati poligrafice, librarii, ateliere de creatie, magazine de desfacere si altele asemenea, care functioneaza pe principiile rentabilitatii si eficientei economice.

Dupa varsarea impozitelor si constituirea unui fond de rezerva, veniturile obtinute se folosesc in realizarea obiectivelor culturale si sociale ale organizatiei de creatori, stabilite in statut si desfasurate prin bugetul de venituri si cheltuieli.

Art. 6

Controlul realizarii bugetului de venituri si cheltuieli se face de catre organele proprii ale organizatiei, in conditiile prevazute de statut.

Art. 7

Fiecare organizatie de creatori isi stabileste normele de structura a aparatului functional si indicatorii financiar-economici in raport de necesitatile proprii si in limita posibilitatilor financiare de care dispune. Normele de structura si indicatorii financiar-economici nu sint supusi aprobarii sau controlului nici unui organ din afara organizatiei.

Art. 8

Statul nu acorda subventii bugetare organizatiilor de creatori decit in conditii exceptionale si pentru scopuri bine determinate.

Art. 9

Pe data prezentului decret se abroga orice dispozitii contrare.

PRESEDINTELE

CONSILIULUI FRONTULUI SALVARII NATIONALE

ION ILIESCU


Originalul poate fii descarcat aici