Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/04/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Arpegiile cromatice @ Slatina[:]

[:ro]Arpegiile cromatice @ Slatina[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Catharsisul aristotelic în „Arpegiile cromatice” ale pictorului Vitalie Butescu

Pictorul Vitalie Butescu revine la Slatina – locul pentru care și-a declarat prietenia fară rezerve – cu o expoziție circumscrisă subiectului artistic ce l-a consacrat în lumea artelor plastice românești, peisajul de factură impresionistă. Amprenta sa cromatică înseamnă esență și vitalitate compozițională.
Vitalie Butescu se apleacă cu venerație asupra spațiului citadin sau rural românesc, și nu numai, fiind fascinat de magia luminii, feeria naturii, simfonia valurilor mării, nostalgiile venețiene, totul sublimat în arpegii cromatice ce îți induc o stare de reverie în fața eternizării clipei, a memoriei. Tablourile sale au patină, personalitate și te fac să simți un artist ce își cunoaște rostul. Esențe, gânduri și stări de spirit ce te învață că rostul e dragoste, infinit, spovedanie, renaștere, firesc, primenire, chemare, trăinicie și frăție.
Să ai un rost înseamnă să înțelegi de cât de puțin ai nevoie pentru a fi fericit…
Estetica picturii de senzație, de trăire lăuntrică profundă, proprie impresionismului face din opera lui Vitalie Butescu un prilej de admirație și reflecție în contemporaneitate. Modest, calm, lucid, în același timp scăpărător în arta compoziției, pictorul se lasă captiv inspirației dovedindu-și puterea charismatică prin universul său creativ.
Artistul este un căutător al stărilor extatice ale sublimului, un rafinat arhitect al emoției de mare intensitate, la care efervescența arderilor interioare nu are nimic convențional, acalmie sau fruntarii.
Puțini pictori români contemporani au această putere de a extazia interlocutorul, de a te face să ai sentimentul „catharsisului aristotelic”.
În fapt acesta ar fi „axis mundi” în crezul artistic butescian: purificarea spiritului cu ajutorul artei prin participare intensă la fenomenul artistic sau sintetic spus, despovărarea de rău, inestetic, eliberarea de omului de pasiunile josnice sau decadente.
Vitalie Butescu este pictorul român cu rădăcini basarabene, de pe malul Nistrului, din Ștefan Vodă, care are și va avea un destin artistic pe măsura caracterului său curat. Zborul său artistic trebuie remarcat, încurajat și susținut.
Expoziția „Arpegii cromatice” de la Slatina, circumscrisă de autor Programului Național „România Centenar. 1918-2018. Sărbătorim Împreună!” este una în care pledoaria artistică este pusă sub semnul românismului, din care trebuie să desprindem mesajul concordiei, bucuriei de a exista împreună, întru consolidarea României eterne a spiritului. Dacă dorim să avem perenitate pe scena istoriei trebuie să avem vitalitate și caracter, să nu capotăm prin opțiuni eronate. Deasupra discordiei, ambițiilor și intrigilor este Țara și veșnicia sufletului românesc. Aici sau Acolo trebuie să ne regăsim întotdeauna, chiar dacă nu ne înțelegem de fiecare dată.
Credem – cu sinceritate mărturisită – că România va avea un viitor strălucit dacă vom evidenția caractere precum cel al Omului, Artistului și Românului Vitalie Butescu.
Mai există încă Români în România…

Dr. Laurențiu GUȚICĂ-FLORESCU
Manager Muzeul Județean Olt

[:]