Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 28, 2017

Scroll to top

Top

Apel național pentru înscriere la rezidențe artistice: proiecte contemporane pentru patrimoniu imaterial Martie 2017

Apel național pentru înscriere la rezidențe artistice: proiecte contemporane pentru patrimoniu imaterial Martie 2017
Administrator

Apel național pentru înscriere la rezidențe artistice: proiecte contemporane pentru patrimoniu imaterial Martie 2017

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice” reprezintă un demers recuperator care oferă şansa unor întâlniri provocatoare între 4 păstrători locali autentici ai tehnicii tradiţionale de ţesut la război și 4 artişti contemporani provenind din diverse arii artistice, care să conducă la crearea unor colecţii de autor (lucrări de artă si design contemporan) bazate pe valorificarea tehnicilor şi modelelor tradiţionale.
În perioada 15 martie – 7 aprilie 2017 se primesc aplicații de înscriere din partea artiștilor debutanți și profesioniști din orice domeniu artistic, care trăiesc și lucrează în România.
Proiectul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Întregul proiect, derulat până în octombrie 2017, constă în organizarea a două rezidențe pentru 4 artiști contemporani, acompaniați de 4 artizani și de un tehnician, și în pregătirea unei expoziții itinerante în Bastionul Țesătorilor Brașov și Muzeul Național al Țăranului Român din București. Rezidențele și expozițiile vor fi documentate fotografic și video iar la finalul proiectului se va lansa un catalog-album. Concluziile proiectului vor fi prezentate și în cadrul unui workshop dedicat, la Universitatea de Artă București.
Prima rezidență (4-10 mai 2017) constă în organizarea unei sesiuni de documentare in zona Bran-Moieciu, cu participarea artiștilor selectați, și va oferi posibilitatea acestora să interacționeze cu comunitatea si să aprofundeze specificul local. În cadrul celei de-a doua rezidențe de la Bastionul Țesătorilor din Brașov (31 iulie – 9 august 2017), artiștii vor fi susţinuţi de artizani pentru a-și pune în practică viziunea proprie asupra tematicii, creând 4 colecţii de autor.

Aplicația trebuie trimisă în format electronic (word, pdf, jpg, arhivă etc.) pe adresa asociatiaforums@gmail.com până pe 7 aprilie 2017 (inclusiv) și constă în:

1. Biografie profesională a artistului/artistei
Este un text care conține detalii despre activitatea profesională a aplicantului (studii, expoziții, link-uri către / imagini pentru lucrările proprii etc.).
2. Idee /schiță a lucrării (text, simulare 3D, design grafic (computer), desen / pictură)
Este un document care reprezintă propunerea / schița de lucrare pe care se gândește artistul să o pună în practică. Ideea / schița va fi dezvoltată după prima rezidență, cea de documentare, și se va lucra propriu-zis pe baza acesteia în cadrul celei de-a doua rezidențe.
Lucrările finale vor rămâne în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Criterii de selecție sunt abordarea originală în ceea ce privește propunerea / schița; posibilitatea de transpunere a lucrării în tehnica tapiseriei și disponibilitatea artistului de a conlucra cu artizanul și tehnicianul.
Până pe 20 aprilie curatorul proiectului și organizatorii vor selecta 4 artiști, având o listă de rezervă, în cazul în care unul dintre artiștii finaliști nu va putea onora participarea la ambele rezidențe. Decizia de selecție a organizatorilor este finală.
Pe baza propunerii / schiței și în cadrul celor două rezidențe, artistul va lucra alături de o țesătoare specializată. Lucrarea care va rezulta poate fi diferită de propunerea / schița inițială, în funcție de posibilitățile tehnice de a o pune în practică în tehnica războiului de țesut.

Nu există taxă de participare. Participarea la rezidențe și cazarea sunt gratuite, datorită finanțatorilor proiectului. Lâna pentru producția lucrării este asigurată. Orice alte elemente de producție și costul acestora cad în sarcina artiștilor. Onorariul fiecărui artist este de 2300 RON brut.
///////
Apelul face parte din proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.
Parteneri: UNARTE, Muzeul Național al Țăranului Român, Modernism.ro, Universitatea Transilvania din Brașov
Mai multe informații:
Ioana Schiopu, manager proiect, asociatiaforums@gmail.com
Pagina proiectului www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

Anunț

ANUNȚ TITULARIZĂRI 2017 PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA

În perioada 10 iunie – 10 iulie 2017 se vor depune dosarele (acte și portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, la secretariatele filialelor din București și teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform noului Regulament de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP – www.uap.ro, până la data de 25 iulie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Pentru filialele din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, de  luni până joi, între orele 10.00-15.00 și vineri, între orele 10.00 – 13.00.

ATENȚIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2017 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2014 și 2015.

http://uap.ro/anunt-titularizari-2017-pentru-membrii-u-a-p-din-romania/
http://uap.ro/regulament-pentru-primiri-si-titularizari-in-uap/


Vă informăm că s-au afișat - Rezutatele Comisiei Naționale de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017, lista este disponibilă la: http://uap.ro/rezultatele-lucrarilor-comisiei-nationale-de-primiri-si-titularizari-2017/


Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel

trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:

  • fotografie autor 1 buc.
  • fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.
  • CV în română și CV în engleză
  • date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site
  • scurt text critic sau de autor în română și engleză

Reamintim celor interesați să își preschimbe legitimațiile vechi în noul model tip card, necesitatea de a transmite pe adresa de e-mail hr@uap.ro a unei fotografii portret si copia actului de identitate, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.