Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | februarie 20, 2020

Scroll to top

Top

EYES WIDE OPENED OUTSIDE GALATEEA @ ICR Lisabona

EYES WIDE OPENED OUTSIDE GALATEEA @ ICR Lisabona
Administrator
EYES WIDE OPENED OUTSIDE GALATEEA | soon @ Valencia (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias „González” | Martí, 16 iunie, ora 19 )

„Cu aproape doi ani în urmă, ceramista Cristina Bolborea devenea primul artist român invitat să expună în spaţiul “artei de căpătâi” a Portugaliei, Museu Nacional do Azulejo din Lisabona. În acest paradis al faianţei pictate, dispus în interiorul fostei mânăstiri Madre de Deus, întemeiată de regina Leonor în anul 1509, expoziţia “Locuri unde voi fi” urma să zăbovească circa trei luni. Afluxul de vizitatori, evaluările superlative ale specialiştilor de la Oficiul Patrimoniului portughez i-au determinat pe organizatori, pe directoarea muzeului, dna Maria Antónia Pinto de Matos, să dubleze intervalul de expunere şi apoi să propună itinerarea expoziţiei la cel de-al doilea muzeu, ca importanţă, al Portugaliei, Machado do Castro din Coimbra.
Cu mai bine de 100.000 de vizitatori în cele nouă luni pe simezele din Lisabona şi Coimbra, expoziţia cu titlu premonitoriu “Locuri unde voi fi” şi-a continuat călătoria muzeală în două spaţii la fel de ofertante: Muzeul Grão Vasco şi Quinta da Cruz din oraşul nord-portughez Viseu. Graţie entuziasmului curatorilor de aici, care şi-au făcut promisiunea de a răspândi în toate zările experienţa găzduirii acestei expoziţii de excepţie, de a o face cunoscută tuturor cunoscătorilor în domeniu, dar şi amatorilor de “azulejo” şi de ceramică din Portugalia, Cristina Bolborea a devenit invitatul de onoare al Bienalei Internaţionale de Ceramică (a XII-a ediţie) de la Aveiro.
În data de 6 noiembrie, în prezenţa oficialilor Camerei Municipale din Aveiro (“Veneţia lusitană”, cum i se mai spune), a lui Xohan Viqueira, ceramist spaniol şi comisar al Bienalei 2015, a doamnei Ana Gomes, directoarea Muzeului da Cidade şi a întregii echipe ICR Lisabona, a avut loc a patra inaugurare portugheză a expoziţei.
Iar “locurile unde va fi…” expusă se vor înmulţi semnificativ, câtă vreme în 2016, antologia de lucrări ale Cristinei Bolborea va avea un prim vernisaj în Spania, la Valencia (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias „González” | Martí | 16 iunie, ora 19) şi apoi la Madrid, la Muzeul de Arte Decorative (Museu Nacional de Artes Decorativas).”

Daniel Nicolescu
Cronicar de artă și jurnalist

EYES WIDE OPENED OUTSIDE GALATEEA