Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | februarie 25, 2018

Scroll to top

Top

„Generația 90” @ Iași

„Generația 90” @ Iași
Administrator
Galeriile de Artă „Top Art” Casa Cărții, Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Filiala Iași organizează expoziția de arte vizuale, „Generația 90”( Artiștii care au intrat la facultate în anul 1990)
Lucrările de artă vor fi primite între 4-8 mai, între orele 11:00-19:00 (Sâmbătă orele 11:00-16:00), la Galeriile de Artă „Top Art”, Casa Cărții, Iași Bulevardul Ștefan cel Mare nr.67, etajul 2, Telefon: 0232 276 079.
Artiștii care sunt în alte localității vor putea trimite prin curierat.
Lucrările nu trebui să depășească dimensiunea maximă de 120cm, iar fiecare artist poate expune maxim două lucrări.
Expoziția va fi deschisă în perioada 10-20 mai 2017. Vernisajul va avea loc sâmbătă 13 mai la orele 11:00. După vernisaj artiștii care doresc sunt invitați pe cheltuiala proprie la Restaurantul „Bolta Rece”, orele 14:00, Iar profesorii vor fi invitați la restaurant de către studenții de grupă.
Cheltuielile necesare pentru această expoziție( galerie, afișe, vernisaj) 50 de lei de fiecare artist( profesorii invitați nu plătesc). Diferența de sumă rămasă se va folosi la restaurant pentru profesori.

Organizator Mihai Coțovanu
Tel.: 0742 312 842
E-mail: cotovanu_mihai@yahoo.com

„Generația 90”
O expoziție de arte vizuale cu artiști care au intrat la Academia de Arte „G. Enescu”, Iași în 1990. Prima generație de studenți care au început facultatea într-o perioadă de schimbări majore, sub semnul libertății de exprimare și înnoire culcurală, venită din spațiul occidental a valorilor democratice. Această generație de artiști au fost formați și educați de constrângerea ideologiei comuniste, în care cultura era o formă de rezistență. Din această generație fac parte mulți artiști, care s-au pregătit riguros ani de zile pentru a candida în repetate rânduri pentru puținele locuri de la facultate, în care se dădea examen din doi în doi ani, încât competiția pentru un loc la facultate să ajungă la 15-20 de candidați pe un loc. Astfel foarte mulți candidați au ajuns să se apropie de vârsta de 30-40 de ani. Absolvenții liceelor de artă care au terminat în 1990 au avut posibilitatea de a intra într-un număr mai mare, față de generațiile anterioare. În perioada anterioară generației ’90 a fi artist consacrat și membru al Uniunii Artiștilor Plastic din România, prezenta un statut greu de dobândit, iar artistul avea o stabilitate socială asigurată prin susținerea U.A.P din România și a instituțiilor culturale. Selecția valorică prin numărul redus de locuri la facultate, până în 1989 a determinat să rămână foarte mulți artiști bine pregătiți în afara zidurilor facultății, care au intrat prin suplimentarea numărului de grupe în fiecare an după 1990.
Artiștii, „Generația ’90”, păstrează memoria trecerii de la ideologiile culturale comuniste la cele democratice, iar mișcarea de anvangardă s-a regăsit și în perioada de început a comunismului, și în democrație, iar în dictatura comunistă s-a impus constrângerile artei prorecultistă, care se opunea mișcării de anvangardă, a picturii moderne prin curentele artistice din occident.
Expoziția „Generația ’90” – artiștii vor expune lucrările de artă care definesc crezul artistic individual și libertatea de exprimare dobândită după 1989 în contextul tendințelor de exprimare în artă, sub semnul modernității și tendințelor curentelor avangardiste contemporane, și celor care au rămas atașați de curentele tradiționale. Libertatea de exprimare cu adevărat, trebuie privită și înțeleasă, atunci când artistul nu este supus condiționării ideologice.
Expoziția care va avea loc la Galeriile de artă „Top Art” Casa Cărții, Iași, în parteneriat cu U.A.P din România și Filiala Iași este o expoziție, în care se reunesc artiști din toate grupurile de specialitate și a profesorilor care i-au format pentru nevoia de comuniune, unitate de breaslă și o îmbogățire de cunoștințe și informații, prin particularitatea fiecărui artist, în evoluția lui până în prezent, care vor expune împreună.

 

Anunț important

privind actualizarea informațiilor personale de contact din baza de date,

Vă rugăm să ne transmiteți următoarele date pentru a putea actualiza baza de date a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, astfel: adresa de email; numere de telefon (fixe, mobile, atelier, etc); adresa de corespondență (de preferat copie după actul de identitate). Toate aceste informații vă rugăm să ni le trimite-ți la adresa de e-mail hr@uap.ro

privind transmiterea datelor pentru legitimații,

Pentru preschimbarea/tiparirea legitimațiilor noi de tip CARD, va rugăm să trimite-ți fotografia portret ăn format 3/4 cm cât și copia actului de identitate doar la adresa de e-mail: legitimatii@uap.ro Datele trimise către oricare alta adresă de email din domeniul @uap.ro, nu garantează că acestea ajunge la HR pentru prelucrare și tipărire, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.

 Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:
  • fotografie autor 1 buc.; fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.; CV în română și CV în engleză; date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site; scurt text critic sau de autor în română și engleză.