Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 1, 2020

Scroll to top

Top

Grafică și Desen @ Simeza

Grafică și Desen @ Simeza
Administrator
Asociația Liga Albanezilor din România și Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează între 17-31 ianuarie 2018 expoziția de grafică și desene a artiștilor plastici Gentian Zeka (Albania), Aurel Acasandrei și Nicolae Ionescu (Romania)
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 17 ianuarie, la ora 18.00, la Galeria Simeza, Bulevardul Gheorghe Magheru 20, București.
Relevanța culturală a acestei expoziții constă, mai ales, în formula de expunere a lucrărilor: artistul albanez Gentian Zeka creează o relație de asociere între imaginile lucrărilor sale cu imaginile lucrărilor artiștilor români, prin limbajul și discursul lor plastic specific, oferindu-se un dialog artistic.
Expoziția cuprinde 52 de lucrări, 25 de lucrări de grafică de Gentian Zeka și câte 13 lucrări ale artiștilor români, Aurel Acasandrei și Nicolae Ionescu.
Cei trei pictori sunt voci însemnate în arta contemporană, relevându-se prin perspectiva inedită de abordare artistică, prin limbajul propriu, coerență și unitate.
„Aurel Acasandrei, cel ce obținea diploma de pictor în 1964, s-a dovedit, încă de la începuturile carierei sale, un artist cu vocația migrării de la realism spre o interpretare abstractă a imaginii. Cu timpul, epurarea detaliilor a dus la o exprimare concisă, expresivă şi, atunci când tema o cere, cu un humor sănătos.
În desen câteva linii pot defini o lume, datorită siguranței cu care penița sau creionul evoluează pe hârtie, rod al unei notabile forțe de stilizare. Câteva accente de culoare fac mai ușoară şi mai plăcută lectura acestor desene, ele însele sinteza a unei îndelungi şi roditoare experiențe.“
Radu Ionescu
„Nicolae Ionescu, străin vocației pentru spectacol, a căutat întotdeauna să descifreze tainele structurii modelului său. Poate tocmai din această dorință modelele sale au fost întotdeauna o piatră spălată de ape, o plantă sau un trunchi de copac.
Aparent modeste, aceste modele, prin acuitatea observației, prin siguranța mâinii şi armonia cromatică de o remarcabilă transparență şi strălucire, deveneau, din pretexte de analiză, subiecte de tablou.“
Radu Ionescu
”Gentian Zeka încearcă să evite realul sub febra imaginației și sub fascinația necunoscutului.
El suprapune obiecte, le separă, le fragmentează, le mărește sau le micșorează în funcție de mișcarea și căutarea neobosită a sufletului său. Întotdeauna știe să conferă un caracter intim, muzical și prețios al formelor și detaliilor.”
Luan Topciu