Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | august 21, 2019

Scroll to top

Top

Inaugurarea COLONIEI PICTORILOR, 10-12 NOIEMBRIE 2017 @ Baia Mare

Inaugurarea COLONIEI PICTORILOR, 10-12 NOIEMBRIE 2017 @ Baia Mare
Administrator
Argumentele istorice susținute de existența patrimoniului material și imaterial cultural de nivel național și european prin înființarea în anul 1896, funcționarea și existența Școlii Băimărene de Pictură precum și nevoia actuală legată de continuarea tradiţiilor «Centrului Artistic Baia Mare» în scopul definirii și promovării identităţii culturale a comunității băimărene, a condus la ideea sărbătoririi și marcării momentului inaugurarea Coloniei Pictorilor ce împlinește 121 ani de existență efectivă.
Timp de un secol acest loc a primit artiști care trăiau și creau aici, dar nu a existat niciodată un proiect care să salveze acest patrimoniu. Comunitatea a fost foarte receptivă la adresa proiectului. Cu această ocazie, mulți băimăreni au făcut cunoștință cu identitatea culturală a orașului. Am constatat că nu se știa unde se află această Colonie.
După o perioadă de 3 ani de reabilitare a sitului-monument istoric, perioadă în care am avut în permanență sprijinul, suportul și susținerea autorităților locale, dorim să redăm acestui loc importanța și valoarea europeană și internațională pe care a avut-o acum un secol. Finanțarea acestui proiect a fost asigurată în totalitate din bugetul local al Muncipiului Baia Mare, în valoare de aproximativ 3.200.000 euro.
Prin studiul de fezabilitate propus spre realizare în anul 2013 și prin studiile specifice unui monument istoric, iar mai apoi prin proiectul tehnic aflat în curs de implementare, s-a ajuns la un „punct zero”, în care am regândit Colonia Pictorilor din perspectiva funcțiunilor pe care le-a avut la origini. Se păstrează astfel organizarea arhitecturală care face să trăiască istoria ce vorbește despre întemeierea acestui loc.
Fiecare atelier va păstra memoria artiștilor care au creat aici, iar prezența pe unul dintre pereții galeriei a tuturor numelor artiștilor care au participat la cursurile acestei școli și a celor care au întregit până azi fenomenul Centrului Artistic va explica încă o dată dimensiunea simbolică și reală a acestui loc.
Având în vedere unicitatea acestui sit în România, proiectul nou implementat prevede un număr de 28 spații-rezidente pentru artiștii din țară și străinătate care vor participa la programe de schimburi interculturale – în cadrul cărora Colonia Pictorilor se va dinamiza și va recăpăta dimensiunea europeană, galeria de artă de 700 metri pătrați cu funcțiuni multiple care poate găzdui expoziții clasice dar și videoperformance-uri, instalații, un parc pentru evenimente culturale și studiouri de creație pentru studiu, unde artiștii vor susține cursuri practice sau teoretice deschise în domeniul artelor vizuale.
Acest spaţiu cultural reprezintă şi evidenţiază comunitatea, care se identifică şi participă pentru definirea lui. Altfel spus, Colonia Pictorilor devine un dispozitiv puternic prin care breasla artistică băimăreană poate produce şi scoate la vedere propria identitate artistică. Astfel gândit şi creat, acest spaţiu devine o oglindă a breslei artistice, un loc marcat de ospitalitate, o interfaţă, permiţând turiştilor sau cercetătorilor să cunoască specificul local în contextul circulaţiei internaţionale a valorilor culturale şi artistice. Prin tot ceea ce este, acest loc îşi va comunica propria unicitate.

DESCRIEREA PE SCURT A EVENIMENTULUI:
• Expoziția aniversară cu un număr de peste 500 lucrări de artă, pe simezele galeriei de artă din Colonia Pictorilor și în studiourile de creație din incintă.
• Lansarea Albumului de Artă Colonia Pictorilor.
• Lansarea filmului documentar de 30 minute Colonia Pictorilor.
• Colocviu internațional cu tema Meseria Artistului în Europa.