Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 24, 2017

Scroll to top

Top

Lupșe Marcel

Administrator
Marcel Lupse
Lupșe Marcel
Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr. 2, sc.A, ap. 18, Bistrița – România
Tel: +40722-339770, +40263-226479
e-mail: marcellupse@yahoo.com

ANGELICA, 100X150 cm, U_P, 2009

ANGELICA, 100X150 cm., ulei pe pânză

Prezentare Demers Artistic

În măsura în care artiștii pot fi definiți în funcție de sensibilitatea lor particulară față de unul din “regnuri”, Lupșe este, fărăîndoială, un pictor al lumii vegetale.În lucrările lui, indiferent de momentul realizării și de natura tematicii, o prezență invariabilă este obsesia texturii și a infinitelor ei nuanțe.
Spirit disociativ, cu o imensă capacitate analitică, el urmărește în adâncime toate sonoritățile substanței pe care o invocă direct sau numai prin reprezentare. Și, fie că este vorba de ciclul ”ambalajelor” sau de “construcțiile antropomorfe”, de arhitecturi cromatice, ori de compozițiile modulate serialist, pictorul își susține discursul sprijininduse pe aceleași repere ale universului botanic. Iar dacă Vegetalul nu este o prezență
propriu-zisă, cum ar fi panoul de lemn sau mărturia directă a pânzei, atunci el este sugerat prin substitutul imaginii. Reprezentarea țesăturii și a frânghiei, firele de iarba și snopul de paie sau culoare însăși, care germinează și urcă asemenea unui mănunchi de tulpini, sunt forme subtile de meditație plastică, dar și elemente de sprijin în definirea propriu-zisă a existenței.
În planul imediat al imaginii, această fascinație fitologică îi înlesnește autorului accesul la detaliul infinitesimal și la realitatea ultimă a formei, după cum, într-un plan mai general, ea este o adevărată demonstrație asupra procesului de constituire a întregului. Pentru că, spre deosebire de strategiile atât de obișnuite ale compoziției plastice, în care tușa capăta importanță prin asociație, tușa lui Marcel Lupșe se autoidentifică prin propria existență. Înainte de a fi element subordonat, ea este purtătoarea unui mesaj și în același timp semn deja investit cu o încărcătură preexistentă. Și această oscilație între autonomia părții și aspirația spre întreg nu este nici întâmplătoare și nici gratuită.
Marcel Lupșe și-a găsit, în acest interval, spațiul optim pentru valorificarea disponibilităților sale.
Artist cu o egală vocație pentru construcția monumentală și pentru atenta observație pe spații mici, el a identificat în lumea vegetală un mediu cu mari latențe, in ambele sensuri. Aici el se poate manifesta și ca cercetător care privește atent prin lentila microscopului, dar, și ca arhitect ce jubileazăîn vecinătatea marilor edificii.
Pavel Șușara

website link: www.marcellupse.ro,

Anunț

ANUNȚ TITULARIZĂRI 2017 PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA

În perioada 10 iunie – 10 iulie 2017 se vor depune dosarele (acte și portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, la secretariatele filialelor din București și teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform noului Regulament de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP – www.uap.ro, până la data de 25 iulie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Pentru filialele din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, de  luni până joi, între orele 10.00-15.00 și vineri, între orele 10.00 – 13.00.

ATENȚIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2017 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2014 și 2015.

http://uap.ro/anunt-titularizari-2017-pentru-membrii-u-a-p-din-romania/
http://uap.ro/regulament-pentru-primiri-si-titularizari-in-uap/


Vă informăm că s-au afișat - Rezutatele Comisiei Naționale de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017, lista este disponibilă la: http://uap.ro/rezultatele-lucrarilor-comisiei-nationale-de-primiri-si-titularizari-2017/


Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel

trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:

  • fotografie autor 1 buc.
  • fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.
  • CV în română și CV în engleză
  • date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site
  • scurt text critic sau de autor în română și engleză

Reamintim celor interesați să își preschimbe legitimațiile vechi în noul model tip card, necesitatea de a transmite pe adresa de e-mail hr@uap.ro a unei fotografii portret si copia actului de identitate, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.