Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | noiembrie 13, 2019

Scroll to top

Top

Octavian Barbosa 20.03.1927 – 26.07.2017

Octavian Barbosa 20.03.1927 – 26.07.2017
Administrator
Uniunea Artiștilor Plastici din Romania anunță cu nesfîrșită mîhnire trecerea în veșnicie ilustrului critic de artă OCTAVIAN BARBOSA.
Personalitate culturală marcantă a ultimilor 6 decenii OCTAVIAN BARBOSA a strălucit ca un astru în Constelația Creației, profunda înțelegere a fenomenului plastic conferind artei scrisului ca și discursului narativ, valoare de epopee. Simțirea etică precum și cea estetică situate în cel mai autentic registru profesional subliniază capacitatea introspectivă a intelectualului rafinat, enunțul neemfatic primînd în fața metaforei căutate.
Transmitem compasiune familiei, prietenilor, celor care l-au cunoscut, prețuit și iubit.
Corpul neînsuflețit este depus vineri 29 iulie 2017 la Capela Centrală a Cimitirului Bellu Ortodox, înmormîntarea va avea loc sîmbătă 30 iulie 2017, ora 11.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Dl. Octavian Barbosa o să lipsească multora dintre noi! Om cald și generos, cu un zâmbet deschis și cu o privire entuziastă, Dl. Octavian Barbosa era cuceritor prin felul direct în care intuia și înțelegea să explice demersul plastic al unui artist. Cu vorbele cele mai potrivite surprindea esențialul unei creații și știa magistral să plaseze plasticianul într-un univers care abia atunci căpăta cu adevărat substanță pentru interlocutori. Valoarea cuvântului am surpins-o cel mai bine datorită strălucirii feluritelor scrieri ale D.lui Octavian Barbosa. Fie că erau cronici ori dimpotrivă, sinteze ample, fie că erau versuri succinte, dar răscolitoare ca stare, Dl. Octavian Barbosa s-a dovedit a fi întotdeauna, în scrierile sale un gânditor de profunzime. Dovada cea mai bună a acuității privirii sale o aflăm încă și acum, la atâția ani de la publicarea sa, în Dicționarul artiștilor români contemporani, București, 1976.

Roxana Păsculescu