Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 28, 2017

Scroll to top

Top

Popa Horia

Administrator
Popa Horia
Popa Horia
Adresa: Str. Eminescu Nr. 14 Oradea – România
Tel: +4744 660 330
e-mail: harry.popa@gmail.com

The Bird That Landed-oil on canvas

Pasăre care aterizează – ulei pe pânză

Prezentare Demers Artistic
Un artist complet şi complex

Horia Popa este un artist complet şi complex, un tânăr bătrân renascentist, un veteran şi în acelaşi timp un ucenic aflat între Cer şi Pământ, între Dumnezeul oamenilor şi oamenii lui Dumnezeu.
Şi a venit acum după ce şi-a rostuit reperele de interval şi de până acuma călătorire, la întâlnire şi la sfat, cu veşnica întrebare ‘dacă până acum aşa, de acum, cum ?’

Harului şi darului său de artist i s-a alăturat întotdeauna şi cel de gospodar. Astfel, ctitoriile lui în cele ale designului pe care îl practică ( e şi un excelent designer ) şi-au făcut preaplinul şi îşi văd aproape singure de treabă, dându-i astfel o prietenă dezlegare către tărâmul picturii ca pictură. Dar aceasta pe care el o face cu o mistuire ce aduce împreună ne-lenea cu frenezia ajunge, iată, la o frumoasă maturitate şi îşi cere acum cu insistenţă slobozirea către vămile Cerului.
El ştie că aceasta nu se face oricum, ci cu alegerea Căii păzitoare de rătăcirile ispitelor de altfel-de-cum trebuie.
De aici se arată pentru fiecare dintre pânze câte un alai precum la o nuntă. Un alai în care înţeleapta frică de Dumnezeu se mistuieşte în iubirea de Dumnezeu. Poate de aici găsim explicaţia măiestriei aducerii respectului şi admiraţiei pentru icoane în orizontul calificat al aflării întru egal cu discursul şi demersul artelor vizuale contemporane.
Găsim în fiecare din pânzele sale actările necesare, când voit când manifest, când doar iscate tainic de Duhul împlinirii dintre Artă şi artist, o fascinantă punere împreună în care canonul icoanei se sărbătoreşte împreună cu dramatismul şi disperarea modernismului târziu şi cu libertatea sălbatecă a unui trans-postmodernism eliberat de disputele generate de precocea sa identitate.
Dincolo însă de calităţile intrinsece ale pânzelor sale se află, se pot ghici şi intui hărnicia necesară ca sărbătoarea de acum să fie o sărbătoare a bucuriei, dublată de emoţia alegerii de care pomeneam mai înainte.
Pe care Poartă, prin care Poartă din cele reprezentate de picturile de pe pânzele sale, va trece artistul şi arta sa, vom vedea, va fi de văzut, va fi să vază. Până atunci, suntem cu toţii chemaţi să fim părtaşi la primenirile pentru noua călătorie, alegându-ne fiecare din cei care am avut privilegiul să adăstăm la acest eveniment, una dintre Porţi.
Să fie aceasta cea pe care este zugrăvit şi vrajit un Sfânt Gheorghe încă hotărât să pună capăt Răului, să fie aceasta Arhanghelul de Albastru, să fie aceasta Sfânta Familie, să fie aceasta orizontul ţesut din nenumărate Paradise pierdute şi regăsite, nu ştiu. Ştiu doar că pânzele lui Horia Popa sunt minunate.

prof. univ. dr. Dorel Găină ( G+G )
UAD Cluj-Napoca

(aparut in MODERNISM Tabloid de arta si stil Cosmin Nasui – 23 Mai 2013 )

website link: http://www.facebook.com/horia.popa.5 ,

Anunț

ANUNȚ TITULARIZĂRI 2017 PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA

În perioada 10 iunie – 10 iulie 2017 se vor depune dosarele (acte și portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, la secretariatele filialelor din București și teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform noului Regulament de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP – www.uap.ro, până la data de 25 iulie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Pentru filialele din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, de  luni până joi, între orele 10.00-15.00 și vineri, între orele 10.00 – 13.00.

ATENȚIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2017 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2014 și 2015.

http://uap.ro/anunt-titularizari-2017-pentru-membrii-u-a-p-din-romania/
http://uap.ro/regulament-pentru-primiri-si-titularizari-in-uap/


Vă informăm că s-au afișat - Rezutatele Comisiei Naționale de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017, lista este disponibilă la: http://uap.ro/rezultatele-lucrarilor-comisiei-nationale-de-primiri-si-titularizari-2017/


Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel

trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:

  • fotografie autor 1 buc.
  • fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.
  • CV în română și CV în engleză
  • date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site
  • scurt text critic sau de autor în română și engleză

Reamintim celor interesați să își preschimbe legitimațiile vechi în noul model tip card, necesitatea de a transmite pe adresa de e-mail hr@uap.ro a unei fotografii portret si copia actului de identitate, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.