Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | noiembrie 20, 2017

Scroll to top

Top

Ritualuri de trecere @ Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului

Ritualuri de trecere @ Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului
Administrator

Expoziţia de pictură Ritualuri de trecere semnată Ioana Ursa de la galeria Cuhnia a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Mogoşoaia va fi vernisată în data de 10 decembrie 2016, ora 16.00

Curator: Raluca Băloiu

Ioana Ursa reprezintă scene onirice într-un horror vacui ce aminteşte de compoziţiile lui Hieronymus Bosch. Dacă predecesorul său olandez ilustra parabole sau scene religioase, Ioana surprinde Ritualurile de trecere din viaţa unei femei: descoperirea feminităţii, timpul dedicat cunoaşterii personale, adolescenţa, ideea de cuplu, vârsta maturităţii şi asumarea responsabilităţilor, căsătoria, copiii, transformarea, suferinţa, precum şi locul creaţiei în tot acest ciclu vital.

Picturile Ioanei nu au niciodată un singur centru de interes, ochiul privitorului trebuie să revină asupra lucrării, alegându-și o scenă în jurul căreia sunt polarizate celelalte imagini, deslușind povestea sau creându-și una personală.

Peisajele perspectivale à vol d`oiseau din fundal, elementele decorative care fac rapel la antichitate (coloane, fragmente de templu grecesc); putti; subiectele simbolice și titurile sugestive asemenea La tempesta” amintesc de Renaștere. Pe alocuri, sunt inserate în compoziții elemente suprarealiste pentru a sublinia dramatismul lucrării: fragmente de mâini încordate, capete suferinde sau chipuri melancolice.

Eclectismul vizual ar caracteriza cel mai bine lucrările Ioanei, aceasta preluând din arta Evului Mediu compoziții simbolice, religioase cum ar fi: Altarul Mielului Mistic, Judecata de Apoi sau Cei trei tineri în cuptorul de foc. Ca manieră de execuție, pictura Ioanei Ursa este de factură hiperrealist-onirică cu accente de expresionism.

Ioana Ursa este Doctor în Arte Plastice cu lucrarea „Reciclarea simbolului din cotidianul intim în artă”. În perioada 2008-2014 a fost asistentă la Departamentul de Grafică al Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti, clasa  Conf. Dr. Eugen Gustea/ Conf. Univ. Dr. Stela Lie. A susţinut expoziţii personale la Art Yourself Gallery („Akedia”, 2014); la Institutul Cultural Român din Budapesta (2011) şi la LC Foundation, Bucureşti („La tempesta”, 2011). A participat la expoziţii de grup: „Artistul la 30 de ani, ARCUB (2016); la o serie de 11 expoziţii „11172014” de la Art Yourself Gallery (2014) şi la expoziţia „Don’t Get Mad Bro” de la Point Contemporary, Bucureşti (2009).

Expoziţia este deschisă publicului în intervalul 26 noiembrie – 26 decembrie 2016

afis-ursa

 

Anunț important

privind actualizarea informațiilor personale de contact din baza de date,

Vă rugăm să ne transmiteți următoarele date pentru a putea actualiza baza de date a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, astfel: adresa de email; numere de telefon (fixe, mobile, atelier, etc); adresa de corespondență (de preferat copie după actul de identitate)

Toate aceste informații vă rugăm să ni le trimite-ți la adresa de e-mail hr@uap.ro

privind transmiterea datelor pentru legitimații,

Pentru preschimbarea/tiparirea legitimațiilor noi de tip CARD, va rugăm să trimite-ți fotografia portret ăn format 3/4 cm cât și copia actului de identitate doar la adresa de e-mail: legitimatii@uap.ro Datele trimise către oricare alta adresă de email din domeniul @uap.ro, nu garantează că acestea ajunge la HR pentru prelucrare și tipărire, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.

 Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:
  • fotografie autor 1 buc.; fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.; CV în română și CV în engleză; date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site; scurt text critic sau de autor în română și engleză.