Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 16, 2019

Scroll to top

Top

Vernisaje la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia

Vernisaje la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia
Administrator

2016-12-10-mogosoaia

Sâmbătă, 10 decembrie, ora 16.00, la galeria Cuhnia a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia va fi vernisată expoziţia de pictură Ritualuri de trecere, a Ioanei Ursa, curator: Raluca Băloiu.

 

Ioana Ursa reprezintă scene onirice într-un horror vacui ce aminteşte de compoziţiile lui Hieronymus Bosch. Dacă predecesorul său olandez ilustra parabole sau scene religioase, Ioana surprinde Ritualurile de trecere din viaţa unei femei: descoperirea feminităţii, timpul dedicat cunoaşterii personale, adolescenţa, ideea de cuplu, vârsta maturităţii şi asumarea responsabilităţilor, căsătoria, copiii, transformarea, suferinţa, precum şi locul creaţiei în tot acest ciclu vital.

Eclectismul vizual ar caracteriza cel mai bine lucrările Ioanei, aceasta preluând din arta Evului Mediu compoziţii simbolice, religioase cum ar fi: Altarul Mielului Mistic, Judecata de Apoi sau Cei trei tineri în cuptorul de foc. Ca manieră de execuţie, pictura Ioanei Ursa este de factură hiperrealist-onirică cu accente de expresionism.

Ioana Ursa este Doctor în Arte Plastice cu lucrarea Reciclarea simbolului din cotidianul intim în artă. În perioada 2008-2014 a fost asistentă la Departamentul de Grafică al Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti, clasa  Conf. Dr. Eugen Gustea/ Conf. Univ. Dr. Stela Lie. A susţinut expoziţii personale la Art Yourself Gallery (Akedia, 2014); la Institutul Cultural Român din Budapesta (2011) şi la LC Foundation, Bucureşti (La tempesta, 2011). A participat la expoziţii de grup: Artistul la 30 de ani, ARCUB (2016); la o serie de 11 expoziţii 11172014 de la Art Yourself Gallery (2014) şi la expoziţia Don’t Get Mad Bro de la Point Contemporary, Bucureşti (2009).

 

Expoziţia Ritualuri de trecere a Ioanei Ursa este deschisă publicului în intervalul 26 noiembrie – 26 decembrie 2016.

 

Tot sâmbătă, 10 decembrie, dar la ora 17.00, la galeria Foişor a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia va fi vernisată expoziţia-instalaţie Dreadful thread-full, semnată de Alexandru Micloş, surator: Raluca Băloiu, opening speech: Igor Mocanu.

 

Alexandru Micloş s-a remarcat prin picturile care se autogenerează – o serie de mecanisme automate tranzitează pânza, a cărei suprafaţă este imprimată cu cerneală colorată.

Dacă, în lucrările anterioare, Alex Micloş era preocupat de relaţia interactivă dintre spectator şi lucrarea de artă, în noua serie Dreadful thread-full, artistul surprinde raportul dintre privitor, lucrare şi spaţiul de expunere. Pereţii Foişorului susţin organisme pulsatile, o proiecţie îmbracă un perete, alături, o pisică leviteză, ilustrând astfel teoria punctului fix, enunţată de matematicianul olandez Jan Brouwer. Asemenea unui mentalist, artistul încearcă să sugestioneze privitorul, creându-i un spaţiu emoţional.

Alexandru Micloş s-a născut în 1988 la Bucureşti, în 2012 a susţinut lucrarea de disertaţie la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secţia Grafică, iar din 2011 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Multimedia.

 

Expoziţia-instalaţie Dreadful thread-full, semnată de Alexandru Micloş, este deschisă publicului în intervalul 26 noiembrie – 26 decembrie 2016.

Articol preluat din http://revista22.ro/70258584/vernisaje-la-centrul-cultural-palatele-brncovenesti-de-la-mogosoaia.html