Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | mai 26, 2020

Scroll to top

Top

ceramică la 4 mâini @ Cluj Napoca

ceramică la 4 mâini @ Cluj Napoca
Administrator
Asociația Caolin vă invită la expoziția de ceramică realizată de către Zmicala Gavril (artist vizual și director al Liceului de Arte Plastice – Romulus Ladea), în memoria Eugeniei Pop (Gina).
Exponatele prezentate sunt o serie de lucrări în alb, turnate în negativele (formele) recuperate, după plecarea artistei dintre noi, de Ioan Sumedre Jr.(artist vizual și membru fondator al Asociației Caolin).

Expoziția este organizată la cafeneaua culturală Espresso Studio (Str. Baba Novac, nr. 27, Cluj-Napoca), cafeneaua Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană Caolin, iar vernisajul are loc vineri, 8 decembrie 2017, începând cu ora 18:00.

DIN CAIETUL ALBASTRU AL GINEI.
PENTRU CEI CARE I-AU STAT APROAPE.

PAGINI DINTR-UN CATALOG NICICÂND EDITAT.
(FRAGMENTE)

„CURGEREA.
NU M-AI FI CĂUTAT DACĂ NU M-AI FI GĂSIT.
Curgerea timpului îi poartă pe cei care văd dincolo de simțurile lor fizice într-o realitate a unui real ce transcede realului imediat, MIRACOLUL. Distincția între trecut prezent și viitor este dor o iluzie, oricât ar fi de persistentă… Timpul, nu e deloc ceea ce pare a fi. El nu se scurge într-o singură direcție, iar „trecutul și viitorul sunt simultane”. În ce mod ne este dat să percepem timpul fizic măsurabil dincolo de simțurile noastre fizice ca pe o scurgere prezentă simultană între trecut și viitor? Răspunsul ar putea, eventual, fi găsit doar, alăturând cele trei dimensiuni fizice spațiale concrete și celei de-a 4-a dimensiune temporală (spațio-temporală), o a cincea dimensiune (Biblică???), a cărei existență (o intuia A. Einstein) o admit în prezent toți specialiștii din domeniul fizicii cuantice, dar și a matematicii speculative. Unele ființe care se găsesc în această curgere (simultană) intră în frecvență, în rezonanța sa și se aliniază cu acea cale doar pentru a se uita (a privi) departe încă o dată în frecvențele și rezonanțele tulburătoare ale dimensiunii a patra temporală (relativă) cu cea de-a 5-a dimensiune (speculativ-filozofică), fără a cunoaște de ce curgerea timpului s-a schimbat și de ce frecvențele inimii i-au l-au părăsit. Este cu totul posibil, cu totul explicabil și firesc chiar, ca în situații similare curgerea timpului (a patra dimensiune, relativă) să fie trăită diferit de persoane diferite. Înaintăm cu toții repede într-o curgere a timpului care nu își mai fixează punctul, ci se mișcă dincolo de punctul său, ANCORA.
SFÂRȘITUL E ÎNCEPUTUL MEU.
Pașii în curgerea timpului devin pași în procesul și evoluția cunoașterii. Cele trei impulsuri în curgerea timpului (nonfizic) și în procesul și evoluția cunoașterii/autocunoașterii;
1. primul impuls – amplificarea/adâncirea sentimentului iubirii (Platon);
2. al doilea impuls – accentuarea aspectului/dimensiunii spirituale;
3. al treilea impuls – aspectul natural logic.
ADICĂ:
– MAI ÎNTÂI IUBIRE;
– APOI ÎNTĂRIRE;
– MAI PE URMĂ LOGICA.
Pentru a înțelege ceva,
1. trebuie să ne întărim intuiția (antrenament);
1.1. pentru a ne întări intuiția trebuie
2. să ne întărim iubirea față de lumea înconjurătoare, empatia (deschidere);
2.1. dar pentru a ne întări iubirea față de lumea înconjurătoare trebuie
3. să ne întărim iubirea față de Dumnezeu, Creatorul lumii, Creatorul Ordinii Cosmice (împăcarea/întoarcerea).”

Eugenia Pop (Gina) – 27 mai 1945 – 5 octombrie 2012
Eugenia Pop a absolvit în 1971 cursurile secției de ceramică a Institutului de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj-Napoca.
A fost o prezență activă, participând la saloanele de arte decorative, precum și la numeroase expoziții ceramice internaționale de la Vallauris (Franța, 1982), Erfurt (Germania, 1982), Faenza (Italia, 1987), Perugia (Italia, 1988), Aveiro (Portugalia, 1991), Flagstaf (Arizona, SUA, 1993), Mino (Japonia, 1995). A participat la simpozioane naționale și internaționale – la Studioul Internațional de Ceramică de la Kecskemet (Ungaria, 2002).
De-a lungul timpului a obținut diferite distincții:
* Premiul I la Bienala Internațională de Ceramică Artistică, Aveiro, Portugalia
* Mențiune la Mino, Japonia
* Premiul pentru artă decorativă la Salonul Național de Artă
* Medalia Meritul Cultural gradul II
Lucrările ei se află în colecții de stat și particulare din România, Franța, Germania, Portugalia, SUA și Japonia.
Pe parcursul anilor care au definit creația sa, au existat mari teme precum melcul, dealul, sămânța, arhetipurile, sfera, stela funerară, cosmogoniile, oglindirile, norii, sirenele, semnele vieții etc.
Fiecare personaj ilustrat de Eugenia Pop se dezvoltă dintr-o formă primară supusă diferitelor metamorfozări în parcursul spiritual. Pornind de la teza conform căreia lumea spirituală suprasensibilă nu poate fi cunoscută decât printr-o cercetare spiritual-științifică, compozițiile ceramistei înglobează diferite valențe antroposofice.