Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | august 20, 2019

Scroll to top

Top

ILE ȘTEFI @ KUBE MUSSETTE

ILE ȘTEFI @ KUBE MUSSETTE
Administrator
ILE ȘTEFI @ KUBE MUSSETTE / 29 august- 05 septembrie 2016 / vernisaj, marți 30 august, ora 19 / Calea Victoriei 114, București /

Ile Ștefi (n. 1969) calibrează seriile sale de lucrări în experimente cu materii brute – metal, pâmânt, celuloză și picturi în ulei și acrilic, într-o căutare continuă a ethos-ului creativ.

Absolventă a Universității Naționale de Artă din București (2008), dar și a Universității Politehnica din București (1993), Ile Ștefi se dedică unei vizualități tactile și tensionate. Acestea sunt vizibile atât în seria de lucrări realizate din corzi de chitară (Acustic, 2012), cât și în abordările sale picturale recente, cu elemente pre-figurative. Trăirile sale și modul artistei de a percepe materialele constituente realității sunt condensate într-un proces de creație care apoi se răsfiră în obiecte vizuale vii, capabile ele însele să survoleze și să redefinească limita între realitatea percepută și realitatea trăită.

„Pământul adună și transformă. De la cele mai mici grămezi luate cu pumnul până la solul învârtit la fundațiile unei construcții regăsim un trecut măcinat în timp. Din el urmează să crească un alt copac, un alt vis, un alt act de înființare.Pământul descompune și limitează. Dictează granițe de uscat și se scufundă în iazuri. Se strecoară în mituri și îl îngânăm în zicale. Țărână, colb, pământ. (….)
Seria își depășește diferitele arhetipuri cu care poate fi asociată în favoarea anonimității sale absolute.
Prezența chipurilor întoarce pământul din care sunt realizate într-o experiență primară,
aproape tactilă. Privindu-le, ele privesc înapoi în virtutea formei pe care pământul o restrânge
într-o stare coerentă cu ea însăși. Astfel, Ile Ștefi săvârșește un ritual lipsit de ritualism, o
trasare în țărână a unor chipuri nenumite, ca un act voit de posedare reciprocă.”

Text de Cristina Stoenescu

teluric