Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 3, 2020

Scroll to top

Top

“Întâlnire în abstract“ @ Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului

“Întâlnire în abstract“ @ Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului
Administrator
Expozanți: Marian Maria Magath, Stelian Ghigă, Gabriel Prundeanu.

Curatori: Diana Savu, Stelian Ghigă, Gabriel Prundeanu.

Evenimentul va fi prezentat de criticii de artă Diana Savu și Roxana Bărbulescu.

Expoziția “Întâlnire în abstract“ este un eveniment, un moment special în care trei prieteni și colegi își alătură talentul într-o formulă exhibitorie în premieră.

Colegi de liceu la Craiova, de facultate la București, dar în primul rând prieteni, Stelian Ghigă, Gabriel Prundeanu și Marian Maria Magath devoalează publicului bucureștean dorința lor de a identifica în abstract forma lor de expresie artistică.

Este o întâlnire între trei artiști foarte talentați care, deși nu au mai expus niciodată împreună, injectează noi valențe în potențialul abstracționist local. Ansamblul creațiilor prezente relevă diversitatea drumurilor artei informale alese de cei trei pictori a căror aplecare spre abstract implică profunzimi împăstate, alchimii pigmentare sau căutări de materialități și transparențe.

În pictura lui Stelian Ghigă, impresia totală este uimitoare, ochiul refuzând să se oprească la un punct anume de pe suprafața pânzei, fiind atras cu rapiditate de orice zonă de interes. Stelian Ghigă este un process painter, adică un pictor al cărui demers procesual pornește de la o structură standard, cea rețelară, în care variază modularitatea, pattern-ul, compoziția, culorile, fiecare lucrare fiind în directă corespondență cu cele anterioare. În pictura lui Ghigă, culoare determină structura și sistemul compozițional. Demersul său se referă la contingențe și improvizații pe care le descrie în termenii muzicali ai ritmurilor și armoniilor.

Viziunea artistică a lui Gabriel Prundeanu de a cola materialități diverse pe pânza pictată convine conceptului său de ilustrare a contrastelor realității înconjurătoare, atât de ofertantă formal și informal. Gabriel Prundeanu invadează spațiul pictural cu fragmente de textile, carton, pânză de sac, a căror corporalitate o contrapune diluției cromatice și dripping-urilor compozițiilor ce provoacă privitorului dorințe tactile. Modul de compunere al elementelor colate creează, pe lângă asociații cognitive, accentele necesare unei compoziții abstracte de forță și expresie lirică. Compozițiile sale poartă acel sens puternic al unei energii concentrate pe alăturări minimaliste ce încântă ochiul.

Conceptul all over-urilor lui Magath consta în echilibru: orice adaos ar fi însemnat riscarea întregului. Picturile sale denotă, acum, un act de suprem autocontrol. Pentru Magath, experimentările cu mediumul au fost cele care l-au provocat constant. Explorând profunzimile obscurităților, Magath aplica străluciri nebănuite accentelor cu care dinamiza compozițiile sale. Câmpurile sunt instantanee microscopate ale unei naturi pe care a admirat-o întotdeauna. Magath s-a jucat cu tonurile deschise și închise, experimentând modul în care albul lăptos poartă culoarea, fără ca accentele cromatice să se bazeze pe alb, ci să-l acompanieze cu măiestrie. Spațializând culoarea pe suprafața pânzei, Magath lasă o moștenire restrânsă a excelenței sale picturale.

Diana Savu

Vernisajul va avea loc pe 2 august la ora 18.00, la Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului.