Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Afinități elective @ București[:]

[:ro]Afinități elective @ București[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

GALERIILE CAROL  dau startul evenimentelor Noaptea Albă a Galeriilor # 12 începând cu ora 22.00 (Bd Carol I, nr 59). Răzvan Mazilu & Ștefan Lupu vor susține performance-ul „Afinități elective”Sanda Vișan, cunoscuta realizatoare de programe culturale, cronicar de teatru și film va iniția un dialog cu Răzvan Mazilu pornind de la tema expoziției. Este prezentă și Editura Nemira prin monografia „Răzvan Mazilu. De la dans la musical”, autor Sanda Vișan.

Expoziția este deschisă publicului vineri5 octombrie, de la ora 19.00 la ora 2.00, sâmbătă, 6 octombrie.

***

„Dinamica interioară a sculpturilor și picturilor prezente în expoziția Afinități elective este exteriorizată prin dans. Coregraful, regizorul, dansatorul și actorul Răzvan Mazilu aduce la suprafață energia interioară a materiei pe care o descoperă în lucrările artiștilor Aurel Vlad, Mircea Roman, Doru Covrig, Ioan Iacob și Florentina Voichi. Împreună cu actorul și dansatorul Ștefan Lupu, Răzvan Mazilu creează un dialog cu lucrările, angajând spațiul într-o dinamică a expresiei. Corpul dezvoltă un dialog complementar cu spațiul, devenind mișcare, gest, interpretare a fiecărei opere expuse. Astfel, performance-ul se transformă într-o prelungire a lucrărilor, a spațiului, a publicului, favorizând nașterea unor noi „afinități elective”. Raluca Băloiu, curator

„Afinități elective”, o expoziție care reunește cinci artiși pentru care figurativul a constituit o preocupare constantă încă din anii ’80. Doru Covrig, Aurel Vlad, Mircea Roman, Ioan Iacob și Florentina Voichi au dezvoltat în permanență noi posibiltăți de exprimare plastică pornind de la natură ca sursă de inspirație, fără a fi însă, mimetici. Doru Covrig dezvoltă cu umor și ironie o sinteză a formei neo-pop; Aurel Vlad își construiește personajele gigant din contorsionări neoexpresioniste; Mircea Roman redă figuri mistice, egiptene; Ioan Iacob pictează cu materie colorată viața din interiorul formelor; Florentina Voichi ilustrează expresia unui citadin simbolic, care pornește de la Renaștere ca sursă de inspirație.” fragment din textul curatorial. 

[:en]

[:]