Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

­ŁÉĹ­ŁÉ×­ŁÉá­ŁÉó­ŁÉž­ŁÉÜ­ŁÉ× @ Ia┼či

­ŁÉĹ­ŁÉ×­ŁÉá­ŁÉó­ŁÉž­ŁÉÜ­ŁÉ× @ Ia┼či
Nistor Lauren╚Ťiu

Expozi╚Ťie de art─â decorativ─â ÔÇô Ceramic─â intitulat─â ­ŁÉĹ­ŁÉ×­ŁÉá­ŁÉó­ŁÉž­ŁÉÜ­ŁÉ×

09 ÔÇô 20 iunie

Vernisaj: 09 Iunie 2024, 17:00

Curator: Lect. Univ Dr. Maria Bilașevschi

Galeria Theodor Pallady

Str. L─âpu╚Öneanu nr. 7 ÔÇô 9, Ia╚Öi

Argument curatorial:

Prima expozi╚Ťie de ceramic─â a Anc─âi Co╚Ťovanu este o explorare intim─â, cu accente auto-biografice, a formei ╚Öi a simbolului pentru a reda o nara╚Ťiune temporo-spa╚Ťial─â universal─â asupra feminit─â╚Ťii. Pornind de la materie, lutul, pe care ├«l modeleaz─â ╚Öi ├«l infuzeaz─â cu o stare sufleteasc─â, de la detaliile ce ad├óncesc sau contureaz─â suprafe╚Ťele, punctul sau cercul, ori sunt dirijate din subcon╚Ötient spre lumin─â ÔÇô forma de amfor─â a uterului ce se metamorfozeaz─â ca sugestie, ori revine ca element de leg─âtur─â ╚Öi continuitate, artista concentreaz─â plastic interdependen╚Ťa dintre toate formele de via╚Ť─â ╚Öi puterea de a continua, evolua, regenera.

Suprafe╚Ťele brodate cu ╚Ťes─âturi de puncte, mici entit─â╚Ťi parc─â ├«nc─â ├«ntr-o stare de germina┼úie, a ├«nceputului primordial, ├«ntregesc culturi ┼či arhetipuri, valori culturale ┼či istorice. Sufletul artistei transport─â ┼či restituie o lume, povestind-o prin volum ╚Öi fragilitate materiei. . Dimensiunea ┼či intensitatea afectiv─â a lucr─ârilor artistei se observ─â at├ót ├«n inser╚Ťiile sensibile, ├«n culoare, dar ╚Öi redarea ÔÇťadev─âruluiÔÇŁ prin oglinzi, ├«n fapt prin cercuri ├«mpodobite de simboluri extrase din arta renascentist─â, ├«ntr-un proces de purificare a reflexiei ╚Öi de redare a frumuse╚Ťii prin simplitate ╚Öi puritate.

Un lirism organic str─âbate formele create instinctiv, fragmentele de amintiri ori n─âzuin╚Ťe, ├«ntr-un echilibru fluid de for┼úe, dintre care cea mai vizibil─â, via╚Ťa, se extrage ┼či se reflect─â prin fiecare strat suprapus. Punctul se extinde ├«ntr-un cerc, cercul ├«m amfora ÔÇô uter pentru a reprezenta etapa vital─â de transformare ╚Öi dezvoltare. Via╚Ťa, evolu╚Ťia ╚Öi experien╚Ťele umane sunt descrise prin aceast─â simbolistic─â, subliniind continuitatea ╚Öi interdependen╚Ťa tuturor elementelor. (…) / Lect. Univ. Dr. Maria Bilasevschi

___________________

├Än expozi╚Ťia Reginae, formele preiau din identitatea feminin─â prin simbol ╚Öi stare. Simboluri precum punctul, cercul, uterul reprezint─â ciclicitatea, armonia universal─â prin na╚Ötere, moarte ╚Öi rena╚Ötere, noi ├«nceputuri dar ╚Öi sf├ór╚Öituri. Un parcurs ├«n cerc uneori poate fi o angoas─â f─âr─â solu╚Ťie, de unde sensul infertilit─â╚Ťii ÔÇô simbol al societ─â╚Ťii contemporane, p├ón─â la urm─â.

Piesele pe care le creez trec printr-un proces de brodare manual─â cu puncte ├«n lut. Folosesc o varietate de tehnici de glazurare, inclusiv stratificarea cu sticl─â, picurarea ╚Öi stropirea, pentru a crea modele ╚Öi texturi unice pe suprafa╚Ťa obiectului.

De c├ónd am descoperit lutul, ├«ncerc s─â g─âsesc un echilibru ├«ntre a controla materialul ╚Öi a accepta aspectele pe care nu le pot influen╚Ťa. Ceramica are aceast─â parte misterioas─â pe care ajungi s─â o cuno╚Öti doar dac─â ai r─âbdare. Modelajul ├«n lut ├«╚Ťi testeaz─â r─âbdarea ╚Öi m├óinile sunt mai degrab─â conectate la inim─â, nu la judecat─â.

Pentru mine, arta decorativ─â nu ├«nseamn─â doar crearea de obiecte sau spa╚Ťii frumoase, pl─âcute doar vizual, ci ╚Öi cultivarea unei aprecieri mai profunde pentru lumea sensibilului, pentru conexiunea cu sinele nostru, pentru conexiunea cu natura ╚Öi imperfec╚Ťiunile vie╚Ťii. De multe ori ne umplem casa cu diverse obiecte replicate care nu au leg─âtur─â cu noi, dar un obiect de art─â unic ofer─â un sens spa╚Ťiului unde tr─âim pentru c─â ├«l alegem ├«n func╚Ťie de ceea ce sim╚Ťim. / Anca Co╚Ťovanu

Uniunea Arti╚Ötilor Plastici Din Rom├ónia – Filiala Ia╚Öi

Uniunea Artiștilor Plastici din România

Photo credits Radu Afloarei

Claudiu Ungureanu