Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | mai 25, 2022

Scroll to top

Top

Alexandru Viorica Ghiorghiţa

Administrator
ALEXANDRU VIORICA GHIORGHITA
Alexandru Viorica Ghiorghiţa
Adresa:  Bucureşti – România
Tel:
e-mail: vio.alexandru@yahoo.com
web:,

Sclavia zborului - Flight slavery - acrilic-pânză, acryl-canvas - 120x100 cm.

Sclavia-zborului-acrilic-pânză-120×100-cm.

Prezentare Demers Artistic

Pictura Vioricai Ghiorghita Alexandru pune in actiune mai multe tipuri ale abstractiei.Cel mai adesea se suprapune un geometrism de fond,care guverneaza ansamblul compositional,si un repertoriu de elemente informale ,la randul lor controlate de un impuls organizatoric subtext.
In etape mai vechi,suprafata impartita intr-o zona central si campuri periferice gazduia,inca in aceste spatii riguroase reminescente ale unei figuratii aflate la aceiasi distanta fata de ambitiile mimetice,cat si de sintetizmul formal ce conducea spre semn.
Aceasta strategie a situarii intre campuri problematice atat de diferite asigura imaginilor o anumita tensiune si acorda libertate demersului pictural.
Regimul decorativ al ansamblului este sustinut cromatic prin sistemul de armonizare,cu contraste locale supuse unor dominante calde sau reci niciodata transante.
In majoritate culorile sunt grizate,rupte rosurile coboara spre brunurile de pamant ,albastrurile spre griuri reci ,de verde,de violet. Un verde mai intens si mai cald ,o magenta ,un galben marcheaza cate un accent catre un perimetru definit geometric,care impune atentiei un posibil centru de lectura in alternanta cu centrele bine marcate ale compozitiei de ansamblu.
Acest joc ce contrapune discursul formal si cel cromatic,si in alt plan discursurile formal-informal,geometric-figurativ,deschide posibilitati de lectura dincolo de frumusetea pur decorativa. Cateva dinstre compozitii,construite pe o simetrie vertical (simpla sau dedublata) isi propun si promovarea vizuala a unui joc de profunzime,prin contrastul inchis-deschis,cald-rece dar pastrand regimul biodimensional nealterat.
Alexandra Titu

website link ,