Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

Angeli Mundi @ Târgu Mureş

Angeli Mundi @ Târgu Mureş
Nistor Laurențiu

„Angeli Mundi” este o expozitie cu un caracter emotional foarte puternic pentru mine, avand numeroase aspecte personale, cel mai important fiind faptul ca este un memento, fiind dedicata memoriei parintilor mei dragi, Berger Ecaterina si dr. Berger Béla !

Anul acesta sunt o suta de ani de la nasterea Mamei mele, iar vernisajul expozitiei are loc in data nasterii Tatalui meu !!!!

Ei sunt ingerii mei, pazitori, calauzitorii mei, protectorii mei din ceruri !

Lor le aduc astfel, printr-o expresie artistica multumirile mele ca m-au adorat si ca m-au crescut sa fiu asa cum sunt !

Apoi aceasta expozotie este ca un arc in timp, un cerc care se inchide, acum 44 de ani aveam in aceasi galerie expusa lucrarea de diploma, alaturi de colegii mei la absolvirea Liceului de Arta !!!!!

Era o tapiserie de mari dimensiuni, la care am lucrat un an intreg, fiind prima lucrare pe peretele din stanga, dupa intrare !!!!!

S-a numit ” Genesis ” si avea o forma organica, nefiind rectangulara, cum sunt majoritatea tapiseriilor, avea un contur sinusoidal, reprezentand o felie de mar ( primordial ) pe un cadru metalic cu un sambure central si primele vlastare si pulpa, cu coaja !

Si pentru ca intotdeauna mi-a placut sa fiu ludica in creatie, am gandit-o astfel incat sa obtin un efect de tridimensionalitate folosind nodul persan si cel lis, laolalta cu urzeala vopsita, lasata aparenta ! Profesoara mi-a fost dna. Hunyadi Mária, ii multumesc si acum dupa o viata pe taramul artei !!!!!!!

Este o expozitie retrospectiva a intregului meu parcurs artistic, nu este exhaustiva, este doar o selectie care puncteaza cronologic momentele/etapele de exprimare stilistica in forme diverse, in maniera mea ludica, cu un oarecare accent pe lucrarile recente, asta deoarece exact acum doi ani am reinceput sa pictez dupa un lung hiatus in care am pictat foarte putin, doar punctual in cateva tabere de creatie !

Acum doi ani nora mea/zana mea, m-a provocat sa ma reapuc de pictura prin exemplul ei propriu !

Din aceea zi, din acel moment de gratie, pictez zilnic, este hrana mea spirituala fara de care nu mai pot functiona ! Ii multumesc din toata inima Elenei !!!!

In toti anii de absenta, am folosit alt mijloc de exprimare artistica, deloc mai prejos si anume designul de interior, care mi-a oferit posibilitatea de a-mi hrani nevoia de frumos, realizand peste 150 de proiecte conceptualizate, semnatura mea artistica devenind recognoscibila in cei 28 de ani de activitate, creandu-mi astfel un nume in acest domeniu.

Ce ma inspira in pictura si in crearea obiectelor/instalatiilor mele ???

Am o atractie puternica catre trecut, Evul Mediu in mod special ma fascineaza in totalitate, ca arhitectura, ca maniera de exprimare artistica, ca imaginatie, lumea lor sacra si profana cu personaje fantastice, bestiarul, incunabulele, cu caligrafia lor dantelata, letrinele, sunt o sursa inepuizabila pentru mine.

Arta etnica deasemenea ma atrage, civilizatia si cultura din India, Africa, maniera lor frusta, decorativa, dar extrem de rafinata ma inspira !

Natura este si ea Muza mea, dar la scara mai miniaturala, macro, adun frunze, seminte, forme vegetale, pietre, scoici, de cand ma stiu !!!!!

Ma joc cu ele, le admir frumusetea coplesitoare, le compun in colaje delicate, sau obiecte, gasind foarte multa bicurie in acest mijloc de exprimare !

Sunt decorativa in mod indubitabil, in felul in care ma exprim, imi place acest limbaj, lucrarile mele au si un caracter miniatural, dar intr-o maniera proprie.

Tehnica in care lucrez este ” descoperita ” in primul an de facultate din Israel, cand faceam in joaca o ebosa pentru un proiect de semestru !

Nu am vazut niciodata asa ceva nici inainte, nici de atunci incoace.

In timp am rafinat, dezvoltat aceasta tehnica si ma bucur ca am ramas atat de individuala dupa atat de multi ani !

Sunt o colorista total dezinhibata, am apetit pentru culori puternice, imi plac juxtapunerile curajoase, provocatoare, pictez astfel instinctual, nu dupa teoria culorii. :))))

Artistul care sunt acum, care am devenit in ani, se datoreaza anilor de facultate din Israel, unde am renascut, m-am reinventat, m-am regasit total altfel decat am fost in cei opt ani de de arte de acasa.

Oricum insa, sunt artistul adult care provine din fetita care la 10 ani, cu obstinatie de Berbec a vrut la Liceul de Arte, lasand in urma redutabilul liceu Bolyai si care nu a ascultat de oamenii mari, care au avertizat-o ca viata de artist este dura …..

Daca ar trebui sa aleg acum din nou calea, dupa experienta de o viata, ca artist, cu vicisitudinile bine cunoscute, tot la arte as merge fara nici o indoiala !