Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | mai 12, 2021

Scroll to top

Top

Bolnavu Pitariu Angela

Administrator
Bolnavu Pitariu Angela
Bolnavu Pitariu Angela
Adresa: Str. BISTRITEI  Nr.13,  Bl .H 1, Sc.A  Ap. 6, Suceava – România
Tel: +40265.227.506
e-mail: e.mail.angelapitariu@gmail.ro

web: ,

Disc_Solar-Solar_Disc

Disc Solar

Prezentare Demers Artistic

Chiar in orizontul prim al lumii, când protoparintii omenirii trăiau fericiți in gradina paradisiaca, ei au devenit conștienți de propria lor nuditate si au încercat vag sa-si ascundă. Atunci probabil ca s-a născut pudoarea, cea care ne-a invatat ca ceea ce se ascunde mai mult se vede mai bine.
Conștienta ca cei vechi aveau dreptate atunci când susțineau ca “naturaia non turpia” Angela Pitariu-Bolnavu a glosat in maniera personala pe tema NeNudului. A făcut-o cu eleganta si inspirație, ne lăsând nici o infima posibilitate ca pretextul plastic sa cada in derizoriu sau vulgar. Rafinata si cu o inteligenta lun exersata in compoziții simbolice, sugerând tribulațiile finite interioare, pictorița a infatisat, in fapt, ipostaze ale iubirii, corpul feminine fiind tratat, in acest caz, cu venerația unei minuni a lumii, templul etern al dragostei.
Angela Pitariu-Bolnavu are arta de a imagina scenografii special unde-si plasează personajele. Raporturile complexe cu natura sugerează ovidiana Ars Amandi, dar si rafinat-exotica Kamasutra. Decorul este parte integranta din compoziția tabloului, unde curbele voluptoase se armonizează cu siluetele gracile ale personajelor. Semne inițiatice figurează in imaginea care traieste îndeosebi prin spirit si subtilitatea conotațiilor simbolice. Orizontul de culturalitate al autoarei exclude orice trimitere la derizoriul materiei. Cromatica se reduce la gama unor ocruri fin distilate, iar albul pânzei cu grund este inclus in dominant tabloului astfel eliberat de sugestiile iconicului. Spirit proteic si deschis către soluțiile modernității, privește permanent natura din perspective culturii.
Critic de arta Valentin Ciuca

website link: