Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 03/03/2024

Scroll to top

Top

CHIMONOUL ÎNTÂLNEȘTE IA @ București - UAP

CHIMONOUL ÎNTÂLNEȘTE IA @ București
Nistor Laurențiu

Centrul Cultural Expo Arte invită publicul să viziteze expoziția CHIMONOUL ÎNTÂLNEȘTE IA, un eveniment unic ce își propune să prezinte în oglindă piese vestimentare din colecțiile Iulia Gorneanu și Mihaela Bădin Chilian. Expoziția va avea vernisajul pe 24 iunie 2021, dată la care se împlinesc 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România și care marchează de asemenea Ziua Universală a Iei. La evenimentul de lansare vor participa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România, Excelența sa Domnul Hiroshi Ueda, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului București.Chimonouri (houmongi, haori, komon, yukata, iromuji) și ii de colecție, reprezentative pentru cele două culturi, vor fi expuse într-un discurs vizual atemporal, inspirațional, unic.
Expoziția se va desfășura la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București (str. Lipscani 84-90), sălile Gabroveni și Lipscani, etaj 1, în perioada 24 iunie – 22 iulie 2021. Accesul publicului va fi liber, de luni până duminică, între orele 14.00-20.00.
La vernisajul care va avea loc pe 24 iunie, începând cu ora 17.00, vor participa membre ale comunității Domnițe cu Altițe, îmbrăcate în costume tradiționale românești și japoneze, reprezentante ale acestor culturi.”Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, chimonoul japonez și ia românească au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda ultimului secol într-un mod covârșitor. Pattern-urile, rafinamentul cromatic, modul simbolic de expresie și transpunere pe textile a unor informații încifrate continuă să fascineze designeri, case de modă, branduri. Atât ia cât și chimonoul (atunci când sunt piese autentice) vorbesc despre starea statutară, vârsta, prestigiul în comunitate și personalitatea femeii care le poartă. Există ii și chimonouri de sărbătoare și de zi cu zi, ceremoniale, de nuntă, de doliu. Rafinamentul acestor veșminte le aduce împreună în expoziția CHIMONOUL ÎNTÂLNEȘTE IA, pentru a spune o poveste despre conectarea cu valorile identitare, într-un an centenar ce unește două culturi îndepărtate, construite pe un strat străvechi cu valențe comune” – drd Iulia Gorneanu, curatorul expoziției.”Chimonoul este cunoscut ca una dintre cele mai apreciate piese vestimentare din lume. Designerii contemporani reactualizează modelele și integrează elemente tradiționale în ținute confortabile, ușor de purtat, în acord cu viața noastră de zi cu zi. În această expoziție puteți admira 20 de chimonouri din a doua jumătate a secolului XX, parte a colecției Iuliei Gorneanu” – Ayako Funatsu, consultant al expoziției.Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte și ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România.
Partener: Domnițe cu Altițe
Partener media: Magic FM
Sponsori: Kfea.ro, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica