Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/09/2024

Scroll to top

Top

CLAROBSCUR @ Craiova

CLAROBSCUR @ Craiova
Nistor Laurențiu

La Muzeul de Artă Craiova va avea loc joi,17 martie 2022, ora 17:00, deschiderea oficială a expoziției CLAR OBSCUR – PETRU LUCACI.
Este primul eveniment expozițional susținut de artistul Petru Lucaci la Craiova, iar curatorul acestui proiect este prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, Universitatea Națională de Arte București.«Odată cu expoziția „Clarobscur”, Petru Lucaci propune publicului craiovean un moment de emblematică sinteză, care revizitează un parcurs început de artist în ultimul sfert de veac, înglobând mai multe momente definitorii, intitulate, de-a lungul timpului, Noctumbre, Alb/Negru, Night Shadows sau Black-based cocktail.
„Clarobscurul” – ca moment de sinteză – se cuvine privit dintr-o dublă perspectivă: pe de o parte, ca anulare a cromatismului excesiv practicat anterior, prin concentrarea asupra virtuților expresive ale negrului și ale contrastului dintre luminos/„lumină” și întunecat/„întuneric”; pe de altă parte, ca accentuare a adâncimii spațiale prin forțarea dialogului/jocului dintre vederea apropiată și cea depărtată, dintre văzul haptic și văzul „pur”. Se cuvine menționată (și) preocuparea constantă prin care Pentru Lucaci și-a propus să (re)creeze o substanță – cărbunele – și să transforme materia unui instrument de bază al practicii de atelier – desenul în cărbune – într-o materialitate distinctă, exploatând dimensiunea tactilă în tablouri-obiect.
Există câteva trăsături comune, relevante pentru practica artistică ce-l definește pe Petru Lucaci. Fără a încerca sau sugera o ierarhie, aș începe prin a menționa un foarte tenace cult al fragmentului. Apoi se cuvine amintită tehnica montajului, care permite asamblări/permutări de fragmente (de fapt serii de tablouri de aceeași dimensiune) în multiple compoziții ce-și pot modifica teoretic la nesfârșit configurarea vizuală și semnificația.
Aș continua apoi prin a evidenția o altă preocupare descifrabilă în toate ciclurile prezente în prezentul volum: fiecare reia „în răspăr” una dintre tradiționalel„părți ale picturii”: desenul, clarobscurul, culoarea, construcția spațiului și, nu în ultimul rând, istoria dintr-un tablou. Aș încheia prin a sublinia sensul/scopul pe care l-am descifrat în parcursul alcătuit din stațiunile menționate: o pledoarie pentru pictură care include, firesc și apologia ei. »(Ruxandra Demetrescu)

Expoziția Clarobscur poate fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, Calea Unirii, nr. 15, în perioada 18.03-28.04.2022, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17:00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea este gratuită.
Petru Lucaci
Este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte București, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România și director al Revistei„Arta”.
Genuri artistice practicate: pictură, grafică, obiect, instalație, fotografie, multimedia.
Activitatea sa expozițională cuprinde participări la peste 250 de expoziții de grup în țară și în străinătate precum și numeroase expoziții personale din care amintim:Material-Scapes, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 2020; Escaping our darkness, Fondazione Vittorio Leonesio, Pugneago del Garda, Brescia,2018; Dressing The Body, Muzeul de Artă Constanța, 2015; Black-based cocktail, Muzeul de Arta Cluj Napoca, 2013; Clarobscur II, Galeria PaulAmarica, Paris, 2008; Clarobscur I, Institutul Cultural Român Paris, Franța, 2007; NoctumbresII , Galeria de Artă Phalsbourg, Franța, 2006;Corpul ca proiect cultural, Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2001, ș.a.Premii (selecție)
Marele premiu, Bienala Internațională de artă „Vasile Pârvan”, Bârlad, 2018
Premiul de excelență, Bienala Națională de Artă Contemporană Aegyssus, Tulcea, 2015
Marele premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala internațională de artă Meeting point, Arad, 2013
Premiul pentru Arte Vizuale a Ministerului Culturii și Cultelor [8art+], 2007
Premiul pentru Pictură, UAPR,2006
Premiul pentru Excelență, UAPR [8art+], 2006
Ordinul Meritul Cultural în rang de ofițer categoria C, 2004