Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/09/2023

Scroll to top

Top

Danae o poveste pictată @ Iași - UAP

Danae o poveste pictată @ Iași
Nistor Laurențiu

Expoziție de pictură „Danae o poveste pictată” – Mihai Tarași
18 martie – 17 aprilie 2022

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași și Iași ArtEast Gallery au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția de pictură „Danae o poveste pictată” semnată de artistul Mihai Tarași
Vernisaj: Vineri 18 martie 2022, orele: 18:00

Expoziția va fi deschisă în perioada 18 martie – 17 aprilie 2022
ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași
Vă așteptăm!

„ArtEast Gallery vă invită vineri, 18 martie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției „Danae o poveste pictată” semnată de artistul vizual Mihai Tarași. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 martie – 17 aprilie 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.
Mihai Tarași este profesor universitar doctor în cadrul Universității de Arte Plastice “George Enescu” din Iași și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
S-a bucurat de numeroase expoziții personale în instituții prestigioase, printre care Muzeul Naţional „Vasile Pârvan”, Bârlad (2005), Muzeul Național Brukenthal, Sibiu (2003), Centrul Cultural Francez Iaşi (2001), Sala Cupola, Iaşi (1991), dar și de expoziții de grup la Galeria Cupola din Iași (2009), Muzeul de artă din Constanţa (2003), Institutul Cultural Român de la Veneţia (2000) sau Galeriile Haganes din Norvegia (1995).
Pentru a-i scoate în evidență personalitatea atipică, Scriitorul Dan LUNGU îl evocă astfel: <Ultimul „Fluxus” din România trăiește într-o mansardă-atelier din Iași. Este o ființă anxios-politicoasă, uneori vioaie, dar cel mai adesea meditativă. Când n-are încotro, pictează. Ca să-și descurajeze acest viciu, și-a montat o masă de ping-pong în atelier. Nu puțini dintre studenții lui de la arte și-au exersat încheietura acolo. Dar nu numai de asta îl iubesc ei. Mai are și câteva chitare, plus un mic studio de înregistrări. Lucrează la coloana sonoră a unui film de desene animate. Unul în care să explice arta pe înțelesul copiilor. Despre talentul său pedagogic, atât de apreciat de propriii studenți, se va vorbi tot mai mult, sunt absolut convins.>
Lucrările autorului au fost apreciate nu doar de către public și colecționari, ci și de către comunitatea creativă, fiind distinse de-a lungul vremii cu mai multe premii ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și cu Gold medal, European Visual Art Exibition (2012) sau Medalia de aur la Expoziția internațională a creativității și inovării (2009).
„Când peste ani lumea se va întreba nedumerită unde și cum s-a născut această nouă școală senzațională de pictură ieșeană, răspunsul corect va fi: în atelier la Tarași. Într-o lume a hipervizibilității, Mihai Tarași are vocația discreției. La el trebuie să faci eforturi să ajungi. Trebuie să-l descoperi. E pentru cunoscători. Dar într-un final l-am dibuit. Cu țigara în mână, ne arată atelierul. Dansează ca un djinn, se repliază ca un personaj Manga. În fața șemineului, un munte de cutii de chibrituri și de pachete de țigări goale, pentru reciclat într-un fel sau altul. Vorbim vrute și nevrute. Deodată, în fața noastră se desfășoară ciclul „Danae o poveste pictată”. Pe loc se face liniște. Suntem absorbiți instantaneu. Un șoc estetic, putem spune.” (Dan LUNGU)
Cele 4 lucrări seriale ale lui Mihai Tarași se desfășoară pe 36 de panouri și surprind legendara poveste de dragoste dintre Danae și Zeus. Detaliile pot fi găsite pe pagina de Facebook ArtEast Gallery.
<Cele 4 lucrări seriale din expoziția „Danae o poveste pictată” sunt asumate ca o formă de bandă desenată care „vorbește” despre dragostea dintre Danae și Zeus. Altfel spus, picturile mele sunt o poveste luuuuuuuuuungă, de amor, cu două personaje. Ca practică narativă, orice bandă desenată are ca fundament sintactic relația dintre povești și forme vizuale. Eu contez pe faptul că legenda lui Danae este arhicunoscută și că, în această situație, numele (Danae) aduce întreaga legendă (sau măcar legătura amoroasă) în contextul de receptare. Fiecare privitor poate să descifreze cum vrea el legăturile dintre poveste și felul în care este ea pictată. Nu mi-am permis să (re)prezint lucrurile într-o formă (vizuală) mai explicită din cauza unor situații implicite legendei, cum sunt libidoul feroce al lui Zeus și faptul că dragostea dintre el și Danae nu a fost chiar una platonică — eu sunt mai pudic. Pot însă să mai dezvălui un cod al lucrărilor (și al lui Polichinelle): personajul feminin este Danae, iar foița de aur este Zeus.> (Mihai TARAȘI)
Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.”