Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 26/02/2024

Scroll to top

Top

Din registrul Neo-simbolist si din cel oniric @ București - UAP

Din registrul Neo-simbolist si din cel oniric @ București
Nistor Laurențiu

Expozitie Daniel Craciun la demisolul Ordinului Arhitectilor din Romania (filiala Bucuresti)

    In aceasta noua expozitie personala, prima ce imi este gazduita la Ordinul Arhitectilor, in filiala sa din Bucuresti la demisol, am adus o selectie de lucrari din zona estetica integrata atat unui nou simbolism,unul contemporan cat si onirismului ca o a doua tendinta(oarecum complementara). Acestea ma definesc la nivelul creatiei, chiar daca nu in totalitate, de mai bine de 17-18 ani si astfel de artefacte au mai fost expuse de mine cu numeroase ocazii in alte expozitii personale dar si in manifestari de grup ce le-am avut atat in tara cat si in strainatate. Colaborarea cu OAR imi face cinste si expun in generosul demisol de aici in primul rand pictura dar si cateva tehnici mixte insa si cateva fotografii artistice prelucrate digital (imprimate si pe hartie si pe canvas). In afisul ce trimite fara echivoc la caracterul expozitiei sunt integrate o lucrare cu aspect simbolist oniric mai veche si o alta neosimbolista cu accente neoexpresioniste, realizata recent; dar si o creatie digitala ce porneste de la fotografie, cu trimiteri onirice clare, aproape psihedelice.

   Recurente ca motive la creatia mea apartinand acestor registre/cicluri, sunt cele ale calatoriei spirituale, ale transgresiei, fantasticului, al zborului cat si cel al unei critici la nivel social si moral dar trecuta printr-o cheie mai degraba ludica decat ironica („Geografie simbolica„, „Dansul si spatiul„, „Sensuri in deriva„etc). Nu lipsesc insa accente expresioniste la nivelul tratarii picturale.  In fotografii folosesc motivul de la care plec pentru trimiterea la simbolistica si metafora si nu ca un model in sine. Aici oniricul e uneori aproape psihedelic precum in „Casa„.

   Am adus pe simeze in mare majoritate lucrari mai recente dat si unele ceva mai vechi, insa selectia a plecat de la tratarea asidua la nivel formal cat si la cautari cromatice caracterizare de varietate si saturatie. In cele din urma expozitia si in special tendinta pe care o inglobeaza reliefeaza o obsesiva cautare si apropiere de spiritualul in arta, trecand prin abordari de simbolistica si semnificatii subtile, dar si prin pasajul oniricului ce pleaca mai ales din subconstient.

   Expozitia este nu doar o punere in valoare mai inchegata si unitara a acestei tendinte estetice dar si datorita asezarii camerelor acestui spatiu, un mod de parcurs organizat pe anumite categorii de teme sau cromatici si chiar tehnici. Expozitia de acum este un preambul pentru o viitoare si posibils colaborare  cu OAR, mai ales la nivel curatorial.

                                                                         Daniel Craciun, artist vizual