Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 9, 2022

Scroll to top

Top

Arta la fereastră – DUMITRU GORZO @ Simeza

Arta la fereastră – DUMITRU GORZO @ Simeza
Nistor Laurențiu

ARTA LA FEREASTRĂ
DUMITRU GORZO
26 iulie – 1 august 2016

Coordonare și curatoriat proiect:
Anca Boeriu, Corina Gabriela Duma

„Arta la fereastră – Galeria Simeza” este un proiect organizat de UAP Bucureşti pentru a atrage atenţia publicului larg asupra dispariţiei/ închiderii spaţiilor de expunere şi de lucru din Bucureşti.

Dumitru Gorzo (născut 1975, Ieud, Maramures) este un artist contemporan românesc. Născut în Ieud, România, el în prezent trăiește și lucrează în București și Brooklyn, New York.
Gorzo a primit o AMF în Arte Vizuale de la Universitatea Națională de Arte București, în 1999, apoi a studiat cu pictorul Florin Mitroi. El a fost unul dintre membrii fondatori ai „Rostopasca”, o mișcare artistică contemporană influentă în România. metodele de lucru Gorzo au variat de la farsor strada la artist la pictor și sculptor de studio.
Lucrari & Controversa
Gorzo mai întâi a început să câștige renumele pentru materia sa sexuală în mod deschis și politic subiect în 2003, atunci când gherila lui Coconi de instalare publice din București a atras atenția de la un post de televiziune românesc susținând opera a fost făcută de către sataniști. Gorzo au lipit 350 ipsos mici, figurine larve cum ar fi la pereții clădirilor din centrul capitalei românești, care incită dezbaterea publică în rândul trecătorilor cu privire la sensul lor larg.
Operele sale tind să dispun de o atitudine satirică față de problemele sociale, ceea ce-i o figură controversată printre critici mai conservatoare și publicul român le-a făcut. Operele sale sunt variate în temă și medie, variind de la reliefuri de lemn cioplite mana cu o estetică folcloric românesc, sculptura de obiecte găsite și picturi cu o sensibilitate indrazneata contemporan, conceptual, neo-pop.
În 2005, Gorzo a rupt piciorul într-un atac în urma deschiderii spectacolului intitulata provocator, domnule președinte este un obiect sexual, la galeria HT003 din București, ar fi de agenți de servicii secrete neoficiale. Show-ul în cauză este descris fețele tuturor președinților români silkscreened pe perne și pe un copac teapa cu penisuri de lemn pentru crengi.
In 2006, el a arătat o expoziție majoră o singură persoană, la Muzeul Național de Artă Contemporană (România) din București, care apoi a călătorit la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. În 2010, a participat la Prost fericit, o expoziție de grup la Institutul de Marina Abramovic.
Gorzo este in prezent reprezentata de Zgură Gallery din Brooklyn, New York.

Cu amabilitatea H’art gallery, București

Gorzo