Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 26/02/2024

Scroll to top

Top

Față în față @ Galateea Contemporary Art - UAP

Față în față @ Galateea Contemporary Art
Doctor

Galeria Galateea Contemporary Art prezintă expoziția „Față în față” semnată de George Dragomir Turia, artist vizual care revine în galeriile din România după mai bine de 20 de ani de trăit și lucrat în Canada.

Vernisajul evenimentului va avea loc miercuri, 7 februarie 2024, ora 18.00 la galeria Galateea Contemporary Art, Calea Victoriei 132, București.

În deschiderea expozitiei va vorbi criticul de artă, Luiza Barcan.

Expoziția constă într-o serie de 17 portrete sculpturale realizate în porțelan și gresie, în Canada, pe durata a aproximativ cincisprezece ani. La baza selecției lucrărilor a stat ideea de a captura experiența de strămutare a artistului, inclusiv procesul de integrare creativă a eclectismului și a experimentării specifice artei din spațiul nord-american. În încercarea de a-și găsi locul în această lume nouă, artistul este, mereu, față în față cu el însuși, cu modelele sale intelectuale, cu preconcepțiile si predeterminările culturale ale spațiului nativ care devin, în noul context, netraductibile, așadar tot atâtea angoase existențiale.

„Față în față” surprinde felul în care Turia folosește abstractizarea – atât la nivelul formelor sculpturale cât și al celor decorative – ca strategie creativă stabilizatoare dar și pentru a se conecta direct cu privitorul, care este invitat să se regăsească în această experiență de confruntare a propriului eu și a alterității. Abstractizarea, supra și subdimensionarea pieselor, refuzând o asociere simplistă a portretelor cu noțiunea de identitate, și ochii închiși, fără viață sau lipsind cu desăvârșire, sugerează o privire întoarsă spre interior. Pe suprafața albă, artistul intervine cu desene și accente liniare ori cromatice și detalii decorative care surprind natura complexă a interiorității umane, împletind simpla stare subiectivă cu gândirea simbolică. Titluri ca „Umbra fostului eu”, „Prima materia”, „Natură duală”, sau cele asociate cu portrete de copil cum sunt „Natura firii”, „Mirare”, „Inocență” descriu concepte primare, experiențe care structurează existența în general. Așa cum artistul modelează lutul, a fi mereu ‘”față în față” cu tine însuți și cu ceilalți într-un proces continuu de reflecție înseamnă a te remodela mereu. Expoziția lui George Dragomir Turia este simultan o arhivă personală și o invitație pentru privitor de a se vedea, ca într-o oglindă, în trăirile și ipostazele arhetipale care definesc călătoria eului, fie ea între stări sau între lumi. Georgiana Cozma

George Dragomir Turia s-a născut în localitatea Turia din județul Olt și este absolvent al Universității Naționale de Arte, București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Ceramică-Sticlă-Metal având ca specialitate Ceramica, clasa prof. Costel Badea (1997). În 1995 a primit Premiul pentru ceramică al Assos Art Foundation și, în 1999, Bursa Costel Badea, instituită de Uniunea Artiștilor Plastici din România. În 2010 primește Premiul pentru Artă Nicăpetre, în Toronto, Canada. Din 1997 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2005 este membru al Visual Arts Ontario și Ontario Society of Artists, Canada. Expune în România, Canada și Statele Unite al Americii unde are lucrări în colecții publice și private.

Critic de artă: Luiza Barcan

Curator: Georgiana Cozma

Parteneri:

Workspace Studio, Inkad, HAR

Parteneri media:

Modernism.ro, Revista Arta, Intell News, Leviathan, ArtLine, Agenția de Carte, top BUSINESS, Empower Artists, Agerpres, Radio România Cultural, Piața de Artă, Coolt Neamț, Propagarta, Zile și Nopți, Amos News