Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iulie 1, 2022

Scroll to top

Top

Ilea Rareș Corneliu

Administrator
ILEA RAREȘ CORNELIU
Ilea Rareș Corneliu
Adresa: Sos. Alba Iulia nr.20, Sibiu – România
Tel: +40725.225.900
e-mail:

Cinci - Five

Cinci

Prezentare Demers Artistic

„Rareş Ilea îmbină forma alambicată, geometric articulată în spaţiu, cu ludicul interpretării unor secvenţe de realitate condensată în artefactul devenit arhetipal şi parcă înzestrat cu magice puteri evocatoare. Datorită materialului (metal, marmură, lemn…) aceeaşi formă geometrică apare divers ipostaziată spaţial şi expresiv. Dar alături de utilizarea şi îmbinarea inspirată a materialelor, ceea ce caracterizează lucrările sale, este mai ales diversitatea, obţinută prin apelul la diferite coduri de exprimare formal-stilistică, de la geometricul cvasi-abstract, până la apropierea (dusă uneori spre pragul identităţii) de realul imediat perceptibil. Astfel, partea cea mai interesantă a acestui demers artistic, se iveşte la acele unelte şi instalaţii formulate în cheie paradoxală. Dar cu acest caracter inspirat-improvizat, cu iz rustic şi într-o abordare ironic-jucăuşă, cu fasonul lor de pseudo-util-gratuit, lucrările capătă accente simbolice şi devin, tocmai de aceea, deosebit de sugestive. Rareş Ilea se dovedeşte o certă promisiune a plasticii sibiene de mâine.”
Valentin Mureşan – Critic de artă
Cuvânt la vernisajul expoziției personale 2005

Ca o preocupare în viitor, consider că implicarea artei digitale în creația proprie, pe principiul alcătuirii de forme în mișcare, în care proiecției tridimensionale să i se adauge sugestiv Timpul și Spațiul, ar fi un proces evolutiv.
Doresc în același timp ca lumea digitalului să nu mă orienteze spre o lume paralelă cu cea dată de Dumnezeu, o lume realizată de o proiecţie de raze, în care, deşi materialul lipseşte, spaţiul să fie creat sintetic. Vreau să construiesc spaţii uşurate de masă, fără a pătrunde complet într-o lume virtuală, ca cea pe care mi-o oferă calculatorul. Mă folosesc însă de ea, pentru a-mi documenta imagistic activitatea. Îmi oferă posibilitatea de a mă juca ca şi cu orice alt instrument. Mă preocupă relaţia ce există între formă, volum, spaţiu și timp pe de o parte şi dorinţa de a spiritualiza imaginea în exprimarea gândurilor, a trăirilor interioare. Aş dori o sculptură poetică, o poezie a sculpturii.

Rareș Corneliu Ilea

website link: facebook.com/nuvocreativestudio, www.nuvostudio.com