Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/05/2024

Scroll to top

Top

In Memoriam EUGEN CRACIUN – 100 de ani de la naștere @ TNB

In Memoriam EUGEN CRACIUN – 100 de ani de la naștere @ TNB
Nistor Laurențiu

Expoziția de pictură „In Memoriam EUGEN CRACIUN – 100 de ani de la naștere„

La Teatrul Național”I.L.Caragiale”,

în foaierele sălii Media (aripa Intercontinental și Tudor Arghezi), 24 noiembrie-31 decembrie 2022

Începând cu 24 noiembrie 2022, în ambele foaiere expoziționale ale Sălii Media a TNB va fi expusă o bogată selecție de tablouri ale maestruluiEugen Craciun, unul dintre marii pictori români deschizători de parcursuri spirituale și tehnice în arta românească, de la a cărui naștere se împlinesc 100 de ani. Aceasta este cea de a doua expoziție In memoriam dedicată pictorului cu ocazia centenarului său, după cea de la Galeria Romană, din mai 2022.

In expoziția actuală vor fi prezentate lucrări de artă realizate preponderent în ultima perioadă de creație a lui Eugen Craciun, începând cu 1988, perioadă în care tendințele neoxpresioniste sau nonfigurative și spiritualiste domină. Lucrări caracterizate prin contraste, prospețime și exuberanță cromatică, precum și printr-o bogată imaginație compozițională. Separat vor fi expuse și lucrări mai timpurii, figurative, realizate între 1960 și 1976.

Vernisajul va avea loc joi, 24 noiembrie 2022, la ora 18.00, în foaierul Media (aripa Intercontinental), în prezența fiului și a soției pictorului Eugen Crăciun (Daniel și Michaela Nica Crăciun), artiști plastici la rândul lor. Prezintă criticii de artă Doina Mândru și Marius Tiță.

”Expoziția vă așteaptă s-o vizionați – ne invită Daniel și Michaela Nica Crăciun– spre a vă reaminti nu doar de Eugen Craciun la centenar, ci și de faptul că arta sa e vie, irepetabilă, deschizătoare de drumuri sau chiar schimbătoare de mentalitați. El credea în izbăvirea prin Artă, în menirea artei de a educa, de a apropia publicul care să-și poată pune mereu întrebări la care să găsească răspunsuri – pe acelea cu adevărat necesare ”.

Expoziția va putea fi vizionată pe parcursul lunii decembrie 2022, între orele 11-18,

cu excepția sărbătorilor legale.