Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/09/2023

Scroll to top

Top

Între Dunăre și Mare @ Vâlcea - UAP

Nistor Laurențiu

  C O M U N I C A T  D E  P R E S Ă

În plină vară, cu nostalgia vacanțelor de altădată la malul mării sau în Delta Dunării, Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) și Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Vâlcea organizează expoziția-retrospectivă cu titlul Între Dunăre și Mare a pictoriței Medi Wechsler Dinu. Un adevărat eveniment artistic, expoziția cuprinde peste 40 de lucrări ale renumitei pictorițe, realizate în tehnica acuarelei și cea a uleiului, în diferite perioade de creație (între anii `30 și anii `80 ai secolului trecut), cu toate fiind inspirate de peisajul acvatic al Mării Negre ( Balcic, Mangalia, Constanța) și al Dunării (Sulina, Delta Dunării). E vorba despre lucrări expuse acum pentru prima oară. Printre acestea se numără și un sugestiv autoportret al artistei.

Medi Wechsler Dinu, cetățean de onoare al orașelor Brezoi și Râmnicu Vâlcea, a plecat dintre noi în urmă cu patru ani, pe 18 iulie 2016, la venerabila vârstă de 106 ani. Personalitate de excepție a culturii românești, artista are o biografie impresionantă și un destin cu totul aparte. S-a născut la Brezoi pe 4 ianuarie 1909 (după vechiul calendar), a urmat Faculatea de Belle Arte din București, la clasa maeștrilor Jean Al. Steriadi și Ipolit Strâbulescu, studiind în paralel matematicile, la facultatea de profil, unde l-a avut profesor pe Dan Barbilian (Ion Barbu) și filosofia, cu Dimitrie Gusti și Nae Ionescu.

În anii `30 ai secolului trecut, după absolvirea Facultății de Arte Frumoase, a pictat la Balcic, în campanii de lucru succesive, împreună cu toți ceilalți mari pictori români interbelici. După ce Balcicul a trecut între granițele Bulgariei, artista s-a consolat pictând la Mangalia și la Constanța. Ultima perioadă din creația lui Medi Wechsler Dinu a fost inspirată de studiul după natură pe malurile Dunării.

Medi Wechsler Dinu a fost căsătorită cu poetul avangardist Ștefan Roll (Gheorghe Dinu), a fost prietenă cu cei mai importanți dintre artiștii și scriitorii avangardiști, îndeosebi cu familia lui Victor Brauner, dar a rămas, pe parcursul întregii creații, un spirit clasic afirmat și consecvent. Tehnica sa favorită de lucru a rămas acuarela pentru care dovedește o virtuozitate greu de egalat.

Vernisajul expoziției „Între Dunăre și Mare” va avea loc vineri, 3 iulie 2020, ora 18.00, la Galeriile de Artă din Râmnicu Vâlcea.

Curator: Luiza BARCAN