Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/04/2024

Scroll to top

Top

Libertatea de a fi captiv @ Bucureşti

Libertatea de a fi captiv @ Bucureşti
Nistor Laurențiu

Marți, 12 martie 2024, la 17.00, va avea loc la Galeria Foaier a Palatului Cercului Militar Național vernisajul expoziției “Libertatea de a fi captiv”, a artistei Oana Sidea,. Expoziția, deschisă între 12 și 24 martie, cuprinde 22 de lucrări (pictură, sculptură și obiect), realizate în tehnici și materiale diferite: ulei pe pânză, lemn, bronz, granit, piatră de Dobrogea.

Oana Sidea este o artistă surprinzătoare, care pune tema mai presus de modul de realizare a lucrărilor sale (diferite de la proiect la proiect), în condițiile în care stăpânește toate mijloacele necesare unei semnături stilistice deopotrivă personale și originale. Creația sa eludează și chiar respinge ideile de stil, manieră sau procedee specifice. În schimb, își asumă în întregime libertatea de a refuza încadrările, într-o lume captivă în nevoia de ordine, disciplină și predictibilitate.

Astfel, pictura pe care o propune pendulează în principiu între expresionism și neo-suprarealism, sculptura este de expresie modernistă, iar obiectul sau asamblajul reprezintă extinderi neconvenționale sau chiar experimentale ale unor imagini gândite pictural, integrabile exclusiv după criterii morfologice în categoria tehnicilor mixte. O importantă latură a artistei este exprimarea prin performance și happening, domenii în care își folosește drept mediu propriul corp, în context feminist. De altfel, la baza sau în spatele lucrărilor sale stau aspecte, experiențe sau trăiri personale, universalizate prin punerea lor în semne vizuale.

În centrul creației sale sunt căutarea, respectiv afirmarea sinelui, într-o paradigmă conceptuală ambivalentă. Pe de-o parte avem de-a face cu interogații privind identitatea de gen, pe de alta cu o formă de artă militantă, manifestată prin denunțarea alterității, ipocriziei sau a altor atitudini comportamentale damnate declarativ la nivel politic în lumea “liberă”, dar acceptate la nivel social.

Oana Sidea este o artistă contemporană nu doar conform coordonatelor cronologice, dar și a modului în care înțelege lumea în care trăiește și în care își desfășoară activitatea creativă. Lucrările sale se înscriu în tendințele universale.