Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 05/03/2024

Scroll to top

Top

Open Call - UAP

Open Call
Nistor Laurențiu

APEL PROIECTE / PIEDESTALUL DE LA ATENEU

Ateneul Național din Iași invită artiștii vizuali, membri ai UAPR Filiala Iași, să participe în cadrul proiectului expozițional Piedestalul de la Ateneu, ce se va derula pe parcursul anului 2022.

” Un oraș trăiește prin valoarea sa culturală, prin arta de for public, artă ce reflectă victoriile sau frământările societății, ce revigorează sau umanizează spațiul, în esență o joncțiune între trecut, prezent și viitor.

Identitatea artistică a Iașului pornește de la recunoașterea comunitară a valorilor, iar un proiect precum “Piedestalul de la Ateneu”, inițiat de Vladlen Babcinețchi, consolidează puntea dintre sculptori și public, un prim pas înspre configurarea unui cadru care celebrează diversitatea de perspective creatoare ale Iașului.

Fără îndoială, a cultiva contemporaneitatea, în afara sălilor galeriilor sau a muzeelor, ci chiar în spațiul pe care cu toții îl tranzităm, este o necesitate nu doar pentru a puncta continuitatea culturală sau pentru a dialoga cu istoria locală sau națională, ci pentru a crea noi pârghii vizuale pentru înțelegerea fenomenelor actuale. Sculptorii selectați să expună semestrial pe esplanada Ateneului Național Iași, recunoscuți pentru amprenta distinctă în arta contemporană și discursul provocator, mediază apropierea de o lucrare de artă ce depășește canonul tradițional de reprezentare locală și invită privitorul la o conectare de profunzime prin conștientizare și reflecție. ”
– critic de artă dr.Maria Bilașevschi

Aplicațiile se vor trimite la adresa piedestalul.ateneu@gmail.com și vor conține 3 imagini ale lucrării , o scurtă descriere a acesteia și date biografice ale autorului.