Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/05/2024

Scroll to top

Top

Poezie și Pâine @ Iaşi

Poezie și Pâine @ Iaşi
Nistor Laurențiu

Simbol al spiritualității și al vieții, pâinea a fost aleasă ca temă atât pentru expoziția de artă, cât și pentru numărul de primăvară al revistei POEZIA. Artiști plastici din Iași, Bacău, Botoșani, Cluj, București, Constanța, Galați, Timișoara, Oradea, Brăila și Brașov își vor expune creațiile la Galeria de Artă ABSIDA, din Iași.

La eveniment va fi lansat cel mai recent număr al revistei (107), cu titlul Poezie și Pâine. Periodicul apare trimestrial, din anul 1995, la începutul fiecărui anotimp. În vara anului 2022 a fost sărbătorită apariția a 100 de anotimpuri. Publicația se subintitulează revistă de cultură poetică și apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România. POEZIA își propune publicarea poeziei românești contemporane, a poeziei universale în haină românească, eseuri pe teme de creație și de cultură poetică, o secțiune ce dezbate o anumită temă propusă pentru fiecare număr. Pe lângă aceasta, în paginile revistei, sunt prezente cronici la cărți de poezie apărute, interviuri cu mari poeți și scriitori români și străini.

Curatorul expoziției, Ciprian Romaniuc, punctează astfel importanța manifestării: „Parteneriatul dintre filialele ieșene, ce promovează împreună arta și literatura, ne referim aici la Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) și Uniunea Scriitorilor din România (USR), are un dublu beneficiu. Livrează, să spunem așa, cultura – artele plastice și literatura – înspre publicul larg. Apoi, creează, din punctul meu de vedere, interacțiuni absolut necesare între scriitori, pictori, graficieni și sculptori.”

Întâlnirea propusă pentru ziua de 29 martie 2024, ora 17.00, va fi onorată de prezența și discursurile criticul de artă Maria Bilașevchi și poetului și eseistului Cassian Maria Spiridon.

În cadrul evenimentului, participanții se vor bucura de audierea unui scurt moment de vioară și pian, prezentat în duet de Marius Holeru și Cătălin Nistor. Expoziția de artă poate fi vizitată începând cu 29 martie până pe data de 20 aprilie 2024, de luni până vineri, între orele 9 și14.