Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iulie 7, 2022

Scroll to top

Top

Porți și vicleșuguri. Aruncarea umbrei @ București

Porți și vicleșuguri. Aruncarea umbrei @ București
Administrator
Ștefan Sava, Ion Grigorescu: „Porți și vicleșuguri. Aruncarea umbrei”

5 iunie – 28 iulie 2018

Avem plăcerea să vă invităm marți, 5 iunie, începând cu 7 pm, la vernisajul expoziției „Porți și vicleșuguri. Aruncarea umbrei”, rezultată în urma colaborării dintre Ștefan Sava și Ion Grigorescu.

„L-am invitat la începutul anului 2017, pe Ion Grigorescu, la un dialog despre corpuri. Dacă, într-o primă fază, zona de reflecție personală era mai degrabă plasată în jurul tipului de reprezentare iconografică din manuscrisele medievale, marcate de vernacular și de elemente marginale care fug de încercările directe de interpretare, lucrurile au evoluat în mod natural înspre o explorare concomitentă, pe alocuri clinică, a propriilor anxietăți. O masă de operație militară, din Europa anilor ’30, devine o suprafață de proiecție a umbrelor pe care corpul absent, reparat sau dispărut, le lasă. În egală măsură, un astfel de obiect m-a plasat, la îndrumarea lui Ion Grigorescu, în zona de reinterpretare a „mașinilor celibatare” (Michel Carrouges), mașini cu propria lor viață, pentru care distincția dintre moarte și imortalitate, dintre mișcare și suspendarea mișcării devine irelevantă (prin co-existență). Modernitatea și hipermodernitatea devin contexte culturale apropriate și contestate, de pe poziții mai degrabă viscerale, marcate de căderi în anonimat și de explorări constante ale limitelor și mecanismelor interne ale corpului uman. Porțile lui Grigorescu sunt praguri fizice ale propriului corp pe care le trece cu ironie și curiozitate în doze egale: în unele momente se simte păcălit de ele, indus în eroare, alteori preia controlul asupra acestor „erori” personale și le re-stăpânește de pe poziții culturale. Ceea ce rezultă este o expoziție curajoasă în care dialogul inter-generațional e redat printr-un puzzle de fragmente și suspine.”
(Ștefan Sava)

Ștefan Sava (n. 1982) trăiește și lucrează în București. A terminat un master la Departamentul de Foto-Video, UNArte București, precum și un doctorat despre Holocaustul în România în cadrul aceleiași universități. Proiectele sale, combinând fotografie, video, performance și obiect, se dezvoltă în timp îndelungat, în jurul unor teme de reflecție și de cercetare teoretică. Este profund interesat de istoria recentă și de modul în care ea poate fi reactivată în prezent, în plan vizual, într-o manieră analitică. Printre expozițiile la care a luat parte: 2016 – „The Falling of the Arches”, Riga Photography Biennial, Galeria Alma, Riga (LV), 2015 – „Appearance & Essence”, Bienala Art Encounters, Timișoara (RO), „Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016”, Vienna Biennale, MAK, Vienna (AT), „Inventând adevărul”, Bienala de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (IT), „Few Were Happy with Their Condition”, Kunsthalle Winterthur, Winterthur (CH), „Ruins of the Day”, Galeria Ivan, București (RO), 2013 – „Europe/South-East. Recorded Memories”, Braunschweig Museum of Photography, Braunschweig (DE), 2012 – „Din spatele scenei”, Salonul de proiecte, Anexa MNAC, București (RO).

Ion Grigorescu (n. 1945) trăiește și lucrează în București. Considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai neo-avangardei și ai artei conceptuale din Europa Centrală și de Est, Ion Grigorescu a dezvoltat de-a lungul carierei sale o practică artistică complexă, dificil de încadrat dintr-o perspectivă unidirecțională. A experimentat cu medii diverse – pictură, fotografie, film, performance și instalație – pe care le-a explorat în sensul documentării lucrului cu propriul corp, a vieții cotidiene, a realității politice și sociale. Lucrările sale din anii 1960-1970, provocatoare, subversive, urmăresc contradicţiile inerente faptelor “obiective”, criticând regimul comunist de dinainte de 1989. Opera sa elaborată în decenii mai recente, acumulează valenţe spirituale şi religioase, operând concomitent o critică din interior a instituţiei artei. Lucrările sale au participat în expoziții la Muzeul Național de Artă al României, Stedelijk Museum, MoMA New York, Vienna Biennale, New Museum New York, Bienala de la Veneția 2011, Documenta 12, printre altele.

Mulțumiri speciale: Andreiana Mihail, Monica Neguțescu, Stelian Neguțescu

Expoziția poate fi vizitată până pe 28 iulie 2018, miercuri-sâmbătă între orele 13-19, iar în restul săptămânii pe bază de programare.

www.ivangallery.com