Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 04/12/2023

Scroll to top

Top

Sculptura Moale . Ema Hritcu @Arad - UAP

Sculptura Moale . Ema Hritcu @Arad
Nistor Laurențiu

30 martie-15 aprilie 2021

Expozitia personala susține candidatura doamnisoarei Emanuela Hritcu spre a fi admisă ca membra  stagiara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arad, specializarea Sculptura.

          Descrisă în linii mari activitatea artistică a doamnisoarei Emanuela Hritcu este importanta. Artista arădeana, in mai multe sensuri, este nascuta in Arad,  a urmat Liceul de arta unde a studiat  cu  sculptorul Cosmin Moldovan. Traieste si lucreaza in Arad, expune la Arad de la debut dar si pe scena nationala de arta.

          A studiat la Facultatea de arte si design din Timișoara, UVT, are licenta in sculptura – promotia 2019, la clasa sculptorului conf univ dr. Eugen Barzu. Lucrarea sa de diploma este  o scupltura monumentala in rasina. Disertatia de master in sculptura o va sustine in iunie cu acelasi profesor. O cunosc bine in devenirea sa fiindu-i profesor la disciplinele „Structuri plastice si instalatii”, „Tendinte ale sculpturii contemporane”, „Sculptura de simpozion” si „Practica de specialitate”, cursuri pe carea le-a promovat cu felicitari. In calitate de sculptor si profesor, semnatar al acestor rânduri, sunt multumita si bucuroasa  sa vad ca in opera sa apar „rezonante” ale timpului  cand noi am lucrat-impreuna.  Ii recomand sa continue proiectele sale de creatie artistica  si cu o cercetare teoretica intr-un  studiul doctoral, in viitorul apropiat.

            Debutează în artă din anii studenție la Arad, Galeria Alfa, in  expozitia “4 la Debut”, expozitie a carei curator si director de proiect am fost.

           Desi foarte tanara si aparent fragila, cum am fost si eu in momentul consacrarii, priviti antent si veti descoperi o artista tenace care reuseste sa inoveze stilistic campul sculpturii, este o personalitate care si-a gasit propriul drum artistic, desigur, aceasta nu inseamna ca nu poate schimba macazul oricand, ca artist liber, dar vocea sa este deja distincta.

          Opera sa este un loc deschis studiului si deopotriva experimentelor. Apeleaza la volumetrii masive, fragilitate, la materiale opuse – nisip, lemn, rasina, burete, banda. Urmăreşte paradoxuri, acele determinări care impun legile interne ale sculpturii în relaţia cu materialul dar şi raportul dintre concept, tehnica şi material. Are un concept bine definit legat de teme vechi ca feminitatea, familia, puterea si forme de  monumentalitate si de expresie noi. Artista face apel la sursele arhetipale ale imaginii și la valori arhaice-integreaza actul  performativ al tesutului si impletitului in sculptura, de exemplu, in lucrari cu un puternic impact vizual si psihologic.

            Considerăm că sculptorul Emanuela Hritcu are un loc binemeritat în Uniunea Artiștilor Plastici. Proiectele sale artistice sunt relevante, convingătoare și riguros prezentate public în expoziții și evenimente organizate de operatori culturali cunoscuți (vezi C.V.și portofoliul) Aşadar îmi exprim convigerea că Emanuela Hritcu, sculptor, merită pe deplin să devină membru al Uniunii artiștilor plastici din România si va asteptam sa veniti si  sa-i vedeti expozitia! It is a Win-Win situation!

Sculptor, lector. Univ. Dr. Anamaria Şerban,                                         Miniș, 24.03.2021