fbpx
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | octombrie 5, 2022

Scroll to top

Top

Țopescu Mihai

Nistor Laurențiu
Topescu Mihai
Țopescu Mihai
Adresa: Unirii 92 C, Târgu-Jiu – România
Tel:
e-mail: topescu@gmail.com

web: ,

White ecco detail

White ecco

Prezentare Demers Artistic

Mihai Ţopescu trăieşte şi lucrează la Târgu Jiu, nu departe de Coloana fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi. Marcat spiritual de marele înaintaş, artistul gorjean contemporan mărturiseşte: „Nu pot să fiu decât fericit că Brâncuşi nu a descoperit sticla ca mijloc de expresie.”

Creaţia lui Mihai Ţopescu, desfăşurată pe o durată de trei decenii, are ca miez fizic sticla. Sticlei i se adaugă adesea alte materiale (cu precădere, lemnul şi metalul), alcătuind împreună lucrări de sculptură care, grupate, structurează spaţiul sub înfăţişarea unor instalaţii ce pot integra „limbaje” actuale, de pildă, secvenţe video.
Sticlei îi pune în valoare capacitatea de a seduce, de a fascina optic şi de a sugera misterul, fără insă a miza pe fragilitatea materialului. Mihai Ţopescu, neobosit în inventivitatea-i tehnică şi formală, a făcut din această „artă a focului” un soi de expanded field, în care elementele sculpturale dialoghează cu trăsăturile
picturii şi graficii – de exemplu, seria a cărei „naştere” a fost înregistrată etapizat in filmul Anatomy of Glass (2010) ori suita Personaje captive/Desene în sticlă (2012).

Mihai Ţopescu are o remarcabilă vizibilitate internaţională, fiind integrat în circuitul marilor manifestări expoziţionale şi competiţionale dedicate sticlei. Este totodată un nume de prestigiu activ în Romania, opera lui fiind prezentă în cele mai importante evenimente publice colective rezervate sticlei, artelor decorative in general. Este apreciat şi solicitat pentru activitatea de glass designer atât în ţară, cât şi peste hotare. Creaţia lui artistică este rezultatul unei gândiri plastice care face din sticlă un material prezent, cu drepturi depline, in teritoriul major al sculpturii. Opera lui Mihai Ţopescu este definită de întâlnirea fericită, rodnică, a „creativităţii” cu respectul pentru „meşteşug”. Nuanţele dramatice în reprezentare nu le exclud pe cele ironice, orizontului profan de inspiraţie adaugându-i-se cel sacru. Lucrările, bogate şi complexe, aparţin unui artist consacrat, nicidecum prizonierului unor tipare conceptuale ori stilistice, lucru ce ne face să aşteptăm cu interes etapele următoare ale creaţiei sale.

Dr. Adrian Guţă
Critic de arta

website link: ,