Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 9, 2022

Scroll to top

Top

Vintilă Petru Junior

Nistor Laurențiu
VINTILA PETRU JUNIOR
Vintilă Petru Junior
Adresa: Şos. Mihai Bravu, nr. 43, Bl. 4 ap. 54, sector 2 – Bucureşti – România

Tel: +40216.422.118 – mob. +40733.235.136/div>

e-mail: petruvintilajunior@yahoo.com
web:,

Uzina viselor - Factory of dreams -creion hârtie - pancil-paper 47x60 cm.

Uzina-viselor–creion-hârtie-47×60-cm.

Prezentare Demers Artistic

Lumea din desenele lui Petru Vintila-junior e un triumf al geometriei. Ca in portretul alegoric al lui Newton desenat candva de Blake, ea a fost creata cu echerul si compasul.
Cercul si sfera, semnele pitagoreice ale desavarsirii, incorporeaza sensurile unui univers in care se implinesc miracole.
Inainte de toate, e un miracol al luminii. Nu noaptea, ci atotbiruitoarea amiaza e timpul marelui mister al genezei.
Petru Vintila-junior da, astfel, inteles unor traditii ce descind din vechile civilizatii ale Mediteranei, cladite pe dimensiunile unei verticalitati ce ritma verticalele insesi ale razelor soarelui; traditii carora le-a dat ipostaziere propice si folclorul romanesc, si poema eminesciana – unde Luceafarul este, mai presus de toate, Lumina – si geometria pura a lui Brancusi.
Simbolurile se citesc, in aceste desene, intr-o perspectiva clar poematica. Totul se rezolva la nivelul metaforei, fiecare episod al naratiunii se lumineaza deplin daca e privit de la inaltimea sensurilor lirice ale unei poeme, in care simbolurile-cheie sunt soarele si sfera, lumina sau geometria sau, cu un singur cuvant – ratiunea triumfanta.
Petru Vintila-junior – si-a impus un program riguros de reevaluare a functiei traditionale a desenului. Respingand maruntele prejudecati ale modelor impuse de diverse curente agreate de critici si lansate de galeristi, el face convingatoarea dovada a permanentelor unor valori pe case le-a instituit, in istoria imaginii vizuale, linia.
Elogiu al poeziei cuprinse in geometriile launtrice ale lumii, arta lui Petru Vintila-junior da masura unei admirabile cutezante: aceea de a ramane credincios siesi, gandurilor si sensibilitatii sale.

Dan Grigorescu

website link ,