Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 24, 2017

Scroll to top

Top

Neag Valer

Administrator
Neag Valer
Neag Valer
Adresa: Str. Victoriei, bl. 54, sc. 4, ap. 7, Târgu Jiu – România
Tel: +40766.20.84.90
e-mail: valer_neag@yahoo.com

web: ,

“Ion Saritor In Apa” 37x22x20 cm., Sticla transparenta-colorata-lemn

“Ion-Saritor-In-Apa”-37x22x20-cm. Sticla transparenta/colorata-lemn

Prezentare Demers Artistic

De peste un sfert de veac, Valer Neag face “un joc” periculos, pentru foarte multi interzis: jocul cu focul si lumina. Ceea ce gandeste si construieste in sticla Valer Neag este greu de numit. Am fi tentati ca aceste lucrari sa le consideram drept sculpturi, pentru ca, indiferent de dimensiuni, ele au monumentalitate, ele cuprind acel sambure de inteligenta si vitalitate fara de care sculptura nu poate exista. Semnele cu care opereaza atat in operele executate in sticla, cat si in sculptura in lemn, sunt purtatoare de simboluri crestin ortodoxe, iar altele provin din gramatica decorativa taraneasca si au o mare incarcatura moral-expresiva.
Operele lui Valer Neag, care au strabatut mapomondul din Japonia si pana in Germania si au innobilat galeriile si muzeele din Romania, alcatuiesc un univers artistic unic a carui sursa pare a veni din arhetipurile artei neolitice.
Florin Rogneanu
Fire vesela si jovial, marele amator de intalniri cu prietenii, exuberant si totodata captivant, interlocutor ce reuseste la fiecare inceput de dioalog sa il transforme intr-un monolog, adesea scanteietor, Valer Neag lasa, celor neatenti, impresia unui spirit usor superficial, atras mai mult de efemerul lucrurilor.
Sub aceasta aparenta de sociabilitate, cu efuziuni de entuziasm sau dramatice inchideri, poti descoperi, fara efort cu multa intelegere insa, substanta viu clocotitoare a unui artist daruit, pentru care “jocul” , dorinta de exteriorizare este doar o forma de manifestare a unei interioritati adanc meditative si cel mai adesea triste. Este felul sau de a socializa sub semnul exceselor. Este strigatul tragic al unui sprit sensibilizat la extreme de opacitatea si lipsa de diaglog a unei lumi, lumea noastra, care si-a pierdut simtul comunicarii, dar mai ales al cuminecarii. Singura cale de refacere a unui dialog in substanta este cea a artei, pe care o zamisleste cu spirit critic pe coordonatele morale ale eticii crestine. Asta nu inseamna ca lucrarile sale sunt conturate in formule rigide de ilustrare a spiritului religios. Ele merita private, mai curand ca o compensare a “diluarilor” din plan uman. Artistul este prelungirea sensibila a omului, iar discursul transfigureaza plastic coerenta personalitatii sale complexe. Dezordinea exterioara se materializeaza in forma a caror indentitate contureaza de fapt adevarata sa substanta.
Ingerul sau parcurs artistic este concentrat in jurul OMULUI, al destinului sau teluric si al relatiei cu Divinitatea. Este tema generoasa, care ii tranveseaza intreaga existenta plastica de pana acum. Asta nu inseamna ca Valer Neag si-a aprogramat de la inceput un asemenea proiect si l a urmarit cu obstinatie in tot acest rastimp. Cred curand ca tema l-a gasit pe el si de peste doua decenii ii contureaza indentitatea artistica, exuberanta sa interioara gasindu-si astfel echilibrul in opera. Acestei bune simbiose se datoreaza “metabolismul” sanatos, care ii permite, si la maturitate, sa-si pastreze “inocenta”, prospetimea privirii si curioazitatea, nealterate.
Nu sunt sigur nici acum daca la inceput el a ales sticla ca material optim viziunilor sale, sau sticla l-a ales pe el drept personaj care sa o intruchipeze. Oricum, personajul si intruchiparile sale, sunt modelate din aceeasi tensiune a contriilor. Ele graviteaza intre o perceptivtate accentuata a traditiei si impulsului de evadare din conventie. Din aceasta perspectiva, Valer Neag se inscribe in descendenta identitatii artistice nationale al carei profil general este masura de mijloc a lucrurilor, fara excese, dar si fara defazari. Traseul sau vizual poate fi astfel circumscris intre neputinta de a scapa din materie si aspiratia la transcendenta.
Lumina nu gliseaza pe suprafata materiala, interiorizeaza, face corp comun cu materialul, iesind cu aceasta traversare schimbata, oarecum materializata in aceeasi masura si materialul capatand transparenta. Este un parcurs similar existentei umane care isi poate atinge “excelenta” doar in contact cu sacralitatea.
Artistul sticlar este cel care intelege cel mai aproape aceasta relatie speciala, datorita materialului cu care lucreaza. Valer Neag a meditat indelung la magia prin care creatia incearca sa imite Geneza.
Transparentele cromatice alterneaza cu fragilul formelor, obiectele fiind concepute intr-un permanent dialog cu lumina si spatiul. Jocul cromaticii si al formei dar mai ales efectul lor cumulate, este important. De aici se naste sugestia sacrului, dar si a profanului. Aceasta bipolaritate a finitei este insasi expresia umanitatii.
Pentru a-si construi demersul mai concludent, opteaza pentru repere cu un impact simbolic maxim, care prin simpla lor reprezentare te duc cu gandul la imaginea unei lumi arhetipale, unde fiecare lucrare in sine este o realitate unica si desavarsita.
Cercetand disponibilitatile ascunse ale substantei, artistul este interest in promovarea unor compozitii in care elemental epic sa fie bine reprezentati, stiind pertinent , doar astfel, dorinta sa de deschidere spre dialog are sansa de a se implini. Este unul dintre motivele ce ma determina sa cred in semnul nobil sub care Valer Neag isi plaseaza vocatia.
Catalin Davidescu

website link: ,

Anunț

ANUNȚ TITULARIZĂRI 2017 PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA

În perioada 10 iunie – 10 iulie 2017 se vor depune dosarele (acte și portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, la secretariatele filialelor din București și teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform noului Regulament de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP – www.uap.ro, până la data de 25 iulie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Pentru filialele din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, de  luni până joi, între orele 10.00-15.00 și vineri, între orele 10.00 – 13.00.

ATENȚIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2017 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2014 și 2015.

http://uap.ro/anunt-titularizari-2017-pentru-membrii-u-a-p-din-romania/
http://uap.ro/regulament-pentru-primiri-si-titularizari-in-uap/


Vă informăm că s-au afișat - Rezutatele Comisiei Naționale de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017, lista este disponibilă la: http://uap.ro/rezultatele-lucrarilor-comisiei-nationale-de-primiri-si-titularizari-2017/


Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel

trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:

  • fotografie autor 1 buc.
  • fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.
  • CV în română și CV în engleză
  • date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site
  • scurt text critic sau de autor în română și engleză

Reamintim celor interesați să își preschimbe legitimațiile vechi în noul model tip card, necesitatea de a transmite pe adresa de e-mail hr@uap.ro a unei fotografii portret si copia actului de identitate, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.