Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | noiembrie 17, 2019

Scroll to top

Top

Revista Arta #11/2014 – Feminisme

Revista Arta #11/2014 – Feminisme
Administrator

Consecventă cu programul ei inițial de a scana tematici de interes stringent pentru actualitatea artistică, Revista ARTA abordează acum zona feminismelor din câmpul vizual românesc, est-european și parțial occidental. Vorbim de feminisme la plural pentru că, după feminismul combativ și angajat politic al anilor 1970, ceea ce a urmat a fost o desfășurare din ce în ce mai diversificată și mai nuanțată a unei multitudini de dezbateri sociale, culturale, regionale, post-coloniale și naționale în interiorul problematicii centrale legate de gen și de politici sexuale a feminismului paradigmatic.

În dosarul coordonat de criticul de artă și curatorul Olivia Nițiș, un prim set de texte dezbat aspectele teoretice ale evoluției curentelor feministe în lumea anglo-saxonă, de unde feminismul a plecat, și în lumea central-est-europeană în care ne situăm noi. Urmează o serie de texte care recuperează istoria foarte recentă și nu foarte consistentă cantitativ dar substanțială ideatic-vizual a atitudinilor feministe din arta românească a ultimilor 20 de ani. În fine, o secțiune finală a dosarului pune în lumină evoluții foarte recente și alternative la mainstreamul feminist, care au în vedere poziționările queer, ecologiste, cotidianiste și de stânga ale tinerei generații.

Fără să fie exhaustiv, acest număr din Revista ARTA intenționează să dea pulsul unui fenomen cultural și artistic ce devine din ce în ce mai vizibil în România. După un număr pionier al revistei Artelier din 1999/2000 dedicat aceluiași subiect, numărul 11 din Revista ARTA confirmă la 15 ani distanță vitalitatea unui domeniu de reflecție care, fără să fie central în dezbaterile de idei locale, a contribuit mult la rafinarea umanistă și estetică a sensibilității noastre actuale și la integrarea producției vizuale românești într-un context internațional larg.

 

Magda Cârneci, Redactor-șef

Revista „Arta” costă 25 de lei şi  poate fi achiziţionată de la:

1. Sediul Uniunii Artiştilor Plastici: Piaţa Amzei nr. 13, etaj 4, sector 1, Bucureşti  – Casierie, marţi, miercuri şi joi, între orele 12.00 -16.30

Persoană de contact – Carmen Albăstroiu

tel: 0758042284

2. Biblioteca Uniunii Artiştilor Plastici: Piaţa Amzei nr. 7 – 9, sector 1, Bucureşti, marţi, miercuri şi joi, între orele 9. – 15.00

Persoană de contact – Mariana Motilică

tel: 0213177959

3.Pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la Punctele de vânzare din Bucureşti, revista poate fi comandată  şi transmiţând un e-mail la adresa: comunicare@uap.ro.

Precizaţi numărul de exemplare pe care îl doriţi, adresă, date de contact, precum şi numărul revistei. Revista va fi trimisă prin poştă.

Sunt disponibile pentru cumpărare:

nr.2-3/2011 – Noul figurativ

nr.4-5/2012  – Optezecismul

nr.6-7/2012 –  Fotografia      

nr..8-9/2013 – Sculptura       

nr.10/2013   –  Bienala         

nr.11/2014   –  Feminismul    

Vă reamintim că achiziţionarea revistei „Arta” nu reprezintă doar o investiţie pentru cei interesaţi de domeniul artelor vizuale, ci şi un sprijin efectiv pentru comunitatea artiştilor, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici.

Revista ARTA îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra scenei vizuale româneşti, cu accent pe noile media (foto, video, instalaţie, multimedia) dar şi pe tehnicile tradiţionale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative), în corelaţie cu noile forme de experiment vizual din alte domenii precum filmul, sociologia, dansul, antropologia, arhitectura şi urbanismul. Proiectele inter şi trans-disciplinare sunt privilegiate, şi, prin ele, o înţelegere nouă a vizualului ca un domeniu de vîrf al cercetării noii sensibilităţi a epocii noastre, marcate de urbanism, mass-media, tehnoştiinţe şi globalism.

Conceptul grafic a fost realizat de Corina Duma iar producţia de igloo media, o editură recunoscută pe piaţa de profil pentru calitatea vizuală a produselor pe care le-a publicat.

Editată de Uniunea Artiştilor Plastici din România în limbile română şi engleză, revista ARTA este şi o carte de vizită exigentă şi elegantă, orientată către spaţiul artistic internaţional. (M.C.)