Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 01/05/2024

Scroll to top

Top

𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦 @ Bucureşti

𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦 @ Bucureşti
Nistor Laurențiu

„𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦” – 𝐬𝐨𝐥𝐨 𝐬𝐡𝐨𝐰 𝐋𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛, 𝐥𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐑𝐄𝐀𝐑𝐓

𝐉𝐨𝐢, 𝟕 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐑𝐄𝐀𝐑𝐓 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐋𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝐫𝐢, 𝐧𝐫. 𝟕), 𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐭𝐢𝐭𝐥𝐮𝐥 „𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦” 𝐚 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐮𝐚𝐥𝐞 𝐋𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛, 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧𝐚. 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞𝐢, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐫𝐭 – 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭̦𝐢𝐞, 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚𝐥 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐢, 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆ 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐚𝐦𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟕 – 𝟐𝟖 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐥𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐑𝐄𝐀𝐑𝐓.

„A deveni” și „a dezvăța” sunt verbe care încearcă să substituie, în epoca postumanism-ului, tensionante puneri în pagină ale identității de gen, într-un titlu revendicat din „cartea de referință a feminismului modern” – „Al doilea sex” de Simone de Beauvoir, apărută în 1949 la Gallimard. Acest punct de plecare ne oferă prilejul unei inedite incursiuni în universul creator al Lilianei Basarab și nu oricând, ci în „luna femeii”, când pastele de ceramică modelate și colorate în fel și chip devin mărțișoare ori cadouri de 1-8 martie, invocând forța de a activa arhetipuri și simboluri. În recenta ei serie de lucrări, Liliana Basarab exersează arta devenirii și dezvățării în ipostaze și ipoteze feminine, de la himere sau creaturi mitologice, caracteristice practicii sale artistice, la autoportret, în care părul ca un văl (din lucrarea care face, de altfel, afișul expoziției) extinde și mai mult cheia de interpretare, putând fi asimilat cu simbolistica femeii din lumea islamică.
Cu subtilitate și abilitate stilistică, Liliana Basarab expandează astfel conotații și imagini mentale despre (auto)portretul femeii artist și despre eliberare/dezvățare, amintind, totodată, și de devenirea unei ramuri a artei aplicate care prinde din ce în ce mai mult teren în arta contemporană – ceramica – a cărei emancipare către artele majore coincide cu evoluția feminismului. (Ana Daniela Sultana)

𝐋𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛 (n. 1979) este o artista vizuală, activă profesional în București care și-a început cariera în Iași, la începutul anilor 2000. Practica sa artistică este angajată social și funcționează adesea ca un comentariu la adresa noțiunii de reprezentare. Este interesată de problematici de gen și lucrează în diferite medii artistice precum ceramică, textile, desen, performance, ateliere participative, video. Face parte din colectiva care organizează Premiile pentru literatură scrisă de femei – Sofia Nădejde.
Lucrările sale au fost expuse în expoziții solo și de grup: „Inima o am pe limbă” (solo) la Sandwich București, 2020, „Ex-east – Istorii trecute și recente ale avangardei românești”, Espace Niemeyer, Paris, FR, Garage sale, Sandwich, RO și Beijing Konditorei, C5CNM Beijing, CN în 2019; „Viața – mod de întrebuințare – Art Encounters”, Timișoara, RO în 2017; „Talentul nu e democratic, arta nu e un lux” (solo), Borderline Art Space, Iași, RO în 2016; „În vremuri de speranță și neliniște. Artă critică din Iași”, MNAC București, RO în 2015.
𝐰𝐰𝐰.𝐥𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚𝐛𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛.𝐜𝐨𝐦

𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧𝐚 este curatoare și publicistă, absolventă a Universității a de Artă Aplicată din Viena. Publică articole în revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și pe agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituții precum Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR Istanbul, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Muzeul de Artă din Timișoara, Kunsthalle Feldbach, Aluniș Art Center și cu numeroase galerii de artă contemporană.

––-
Construită pe formatul unui white box, Galeria CREART – un proiect al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – este un spațiu expozițional dedicat artei contemporane, cu solo show-uri ale unor nume consacrate, dar și ale unor artiști emergenți.
𝐰𝐰𝐰.𝐜𝐫𝐞𝐚𝐫𝐭𝐠𝐚𝐥𝐥𝐞𝐫𝐲.𝐫𝐨