Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/04/2024

Scroll to top

Top

Scene din viața unei femei a artistei Elena Lot Vlad (1956-2021) @ Galateea Contemporary Art

Scene din viața unei femei a artistei Elena Lot Vlad (1956-2021) @ Galateea Contemporary Art
Nistor Laurențiu

Galeria Galateea Contemporary Art are plăcerea de a vă invita la expoziţia de sculptură în terracotta, Scene din viața unei femei a artistei Elena Lot Vlad (1956-2021).

Expoziția poate fi vizitată între 06 – 31 martie 2024.

Dar cine a fost Elena Lot Vlad?

Într-o serie de lucrări cu substanță, coerente, viguroase și pline de tensiune, Elena Lot Vlad face ca pământul să foșnească de viață. Vedem aici într-o pădure de sculpturi, într-o insulă de ceva diferit, ceva ce atinge atât latura picturală (cu degetul înmuiat în humă), cât și pe cea scupturală. Sculptură, culoare și corp uman pe capiteluri corintice. Observație și naturalism. Vedem o artistă vindecată prin poezie ce apelează la funcțiile culturale ale argilei, acea argilă specifică și universală.

Personajele ei seamănă, poate, cu zeița celtică, păgână și apoi creștină, Brighid, cea care a fost asociată cu vindecarea și meșteșugurile. Patroană a poeților și a vindecătorilor, mamă și protectoare, Brighid a rămas legată de pământul pentru care era responsabilă.

„Pentru tine voiam să fiu cea mai frumoasă”, „Pentru tine mi-am pus rochie nouă” îi spunea ea soțului iubit în franchețea confesiunii, prin intermediul lutului. Toți știm că suntem făcuți pe jumătate din viață, pe jumătate din moarte. Dar de când Elena a dispărut, el o tot plânge; el, soțul cu care era sincron într-o uriașă plajă de noduri și legături lizibile sau subtile. Cu inima frântă, Aurel Vlad – iată- ne aduce în fața ochilor, precum un val uriaș, lucrările Elenei Lot Vlad.

Despre viața și moartea ei aș spune că nici una, nici alta nu a semănat câtuși de puțin cu viețile și morțile oamenilor din jurul nostru.

Elena Lot Vlad a ales un drum pe care a mers singură, totdeauna singură, deși, datorită carismei, oamenii au înconjurat-o mereu cu drag.

Purtătoarea acestui pseudonim, Lot, prietena tuturor foștilor săi colegi, a murit la 65 de ani.

O viață scurtă, dar…până și o oră poate fi mai importantă decât o săptămână, nu-i așa?